Komentara: 5
Pregleda: 2774

U iščekivanju novog toplotnog talasa, kako se pripremiti?

08.08.2017. u 17:11h
Izvor: Subotica.com
Novi toplotni talas očekuje se već od sutra, kada će temperatura ponovo dostizati 38. podeljak, i trajaće sve do subote. Na koji način će neka javna preduzeća i ustanove izaći u susret građanima i šta im savetuju, potražili smo odgovore od stručnjaka.
U iščekivanju novog toplotnog talasa, kako se pripremiti?

S obzirom na desetak dana izuzetno visokih temperatura, jasno je da je i potrošnja vode bila povećana, ali ni ne iznenađuje da su sugrađani ovaj resurs, po malo neracionalno, koristili kako bi se na alternativni način osvežili i zalivali zasade. Iz subotičkog Vodovoda kažu da sistem nije bio ugrožen, te da je potrošnja vode bila nešto iznad proseka za letnji period.

- Najveću potrošnju vode zabeležili smo 5. avgusta, kada je iznosila 20.900 kubika, dok je u letnjim periodima prosek oko 17.500 kubnih metara. Ono što je još interesantno za 5. avgust, jeste da trenutna potrošnja nije prelazila 300 litara u sekundi, dok je drugim danima išla i do 320, i to u dužem vremenskom periodu, od 18 do 22 časa - rekao je Petar Pižurica, izvršni direktor za resor proizvodnje JKP "Vodovod i kanalizacija", i dodao da u tom Javnom preduzeću nisu imali nikakvih problema u radu, već da su jedino morali da povećaju pritisak na 4,7 bara, naspram normalnog od 3,6 do 3,8 bara.

Iako je temperatura tokom protekle sedmice dostizala i 40. podeljak, JKP "Vodovod i kanalizacija" nije imalo akcije postavljanja cisterni sa pijaćom vodom na frekventnim mestima u gradu, te kako kažu, nije u planu da takve akcije sprovoditi u nadolazećem toplotnom periodu.

U iščekivanju novog toplotnog talasa, kako se pripremiti?

foto: Nebojša Mandić

- Kada je temperatura do 35 stepeni, tada još i postoji mogućnost da se cisterne postave na najfrekventnija mesta u gradu. Međutim, kada su u pitanju ekstremni vremenski uslovi, kao što je bio slučaj sa temperaturom od 40 stepeni, cisterne nismo iznosili jer su od metala, te u roku od sat vremena boravka na otvorenom suncu, ne bismo mogli da garantujemo za kvalitet vode. To bi bila tehnička voda, kojom bi se ljudi jedino mogli umivati, ali ne i piti - objasnio je Pižurica, naglasivši da u gradu postoji više javnih česmi, koje se svake nedelje redovno kontrolišu, te da je do najbolji način da se sugrađani osveže.

Iako JKP "Vodovod i kanalizacija" ima dovoljno kapaciteta, savet je da vodu za piće treba koristiti za lične potrebe, a ne za polivanje bašte.

- Da bi se održala ispravnost vode za piće, ona se hloriše, te to nije voda za polivanje bašti, travnjaka i ulica, jer taj hlor može da utiče na biljke i nije predviđen za tu upotrebu - zaključio je Pižurica. 

Iz Centra za promociju zdravlja, Zavoda za javno zdravlje Subotica, Nada Kosić Bibić kaže da bi sugrađani, s novim toplotnim talasom, trebalo da izbegavaju izlaganje suncu u periodu od 10 do 18 časova. Međutim, to nije opcija za radno aktivno stanovništvo.

- Sugrađani koji idu na posao treba da se adekvatno obuku, odnosno da to bude lagana i pamučna odeća, koja nije tesna, jer na taj način koža može da diše. Oni koji putuju do posla i nazad, moraju da vode računa da vozila, nakon nekoliko sati provedenih na suncu, moraju prvo da rashlade tako što će otvoriti prozore i napraviti promaju, pa tek onda upaliti klimu. Ukoliko neko ide peške, važno je i da se koža namaže kremom sa zaštitnim faktorom, jer je u najtoplijem delu dana, UV zračenje najjače - ističe Kosić Bibić.

U iščekivanju novog toplotnog talasa, kako se pripremiti?

Ona je upozorila da je unos dovoljne količine tečnosti najvažniji, jer se u letnjim mesecima najviše gubi tečnosti iz organizma.

- Savet je da se pije zdrava, pijaća voda, sveže ceđeni sokovi ili biljni čajevi, a da se izbegava alkohol, pivo i kafa, jer to tera vodu iz organizma, tako da prave kontra štetu. Preporuka je i da se ne pije veoma hladna voda s ledom, jer unošenje nečega što je ledeno ne prija organizmu, već mu odgovara normalna, sobna temperatura tečnosti - poručila je Kosić Bibić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2774
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

zavod za javno zdravlje

letnje vrućine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.