• Pregleda: 13832

U Gradskoj kući snima se film o Svetozaru Miletiću

U subotičkoj Gradskoj kući u toku je snimanje filma „Svetozar Miletić“, istorijske sage o uglednom advokatu i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austro-ugarskoj druge polovine 19. veka.
U Gradskoj kući snima se film o Svetozaru Miletiću

Pre više od jednog i po veka, Svetozar Miletić je na Blagoveštanskom saboru govorio pred Ugarskom skupštinom i jasno pokazao svoj stav o prečanskim Srbima. Kako je to izgledalo, u Velikoj većnici pokazao je sjajni Ljubomir Bandović kao Svetozar Miletić. Da sve bude verodostojno pobrinuli su se i ostali članovi glumačke ekipe, među kojima su Dragan Petrović Pele i Igor Benčina, kao i veliki broj statista.

- Ovo je četvrta nedelja kako putujemo po Vojvodini, snimali smo u Vršcu, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu, a sada smo u Subotici i oduševljeni smo ambijentom Gradske kuće. Trudili smo se da nađemo autentične objekte iz tog perioda. Naša filmska industrija nema te budžete da možemo da pravimo skupu scenografiju i filmski grad, ali zato imamo odlične autore i sačuvane objekte - ističe producent filma Zoran Janković iz „Košutnjak filma“. - Počeli smo 4. oktobra, plan je da snimamo tokom novembra i decembra, te očekujemo da film bude premijerno prikazan u maju naredne godine. Ovaj film je povodom sto godina o pripajanju Vojvodine Srbiji i jako je značajan da mlađim generacijama ostavimo jedan ozbiljan dokument i kvalitetan film, koji govori o temi koja u filmskoj umetnosti do sada nije obrađivana. Mnogima je ova tema nepoznata i zahvaljući ovom filmu saznaće mnogo toga iz naše prošlosti.

Priču o svom ocu i velikanima toga doba, u režiji Darka Bajića i po scenariju Milovana Vitezovića, donosi Milica Tomić (koju igraju Anja Pavićević i Katarina Žutić), a tu su i Anka Miletić (Ana Franić), Jaša Tomić (Andrija Kuzmanović i Nikola Ristanovski), Jovan Jovanović Zmaj (Žarko Laušević) i drugi.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, posetio je tokom popodneva mesto snimanja i na kratko razgovarao sa režiserom filma. Subotica je jedna od tridesetak samouprava koje su dale podršku realizaciji velikog projekta i istorijskog zapisa.

Sa velikim zadovoljstvom pružili smo podršku ovom projektu, jer je od izuzetnog značaja film o životu znamenitih Srba, tzv. stare Vojvodine koji su svojim radom, svojom žrtvom stvarali temelje modernoj srpskoj Vojvodini i otvorili nove puteve, i u oblasti kulture, i obrazovanja, ali i u drugim oblastima važnim za našu današnjicu. Raduje susret sa velikanima naše umetnosti poput Laze Ristovskog, Darka Bajića, Žarka Lauševića… a još više raduje projekat koji predstoji jer će na pravi način podstaći mlade da razmišljaju o vremenu i istoriji – izjavio je, tom prilikom, gradonačelnik Laban.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

17
Овца за шишање Odgovori
Видех и Ристовског у граду. Он није на списку глумаца, продуцената, режисера... Мора да је само по партијској дужности.
Bravo Odgovori
Palibrk je najaci glumac trenutno iz subaje!!
Каролинг Odgovori
Ово је леп гест градоначелника, истинског покровитеља културног наслеђа Срба!
Овца за шишање
"Од овега се бум вусрал..."
У једној сцени то каже Лази Ристовском онај Загорац у филму "Тито и ја", сећаш се?
SHM
Kakve veze on ima sa nasledjem Srba?
Istina.. Odgovori
Komunizam nije umro, jos se vrte Otpisani, Partizanska eskadrila, Balkan ekspres i ostala sr*nja.
Nikša Odgovori
Subotica je grad koji dobrim i korisnim stvarima uvek daje punu podršku, pokazatelj tome je da smo jedna od tridesetak samouprava koje su dale podršku realizaciji ovog projekta. Prave vrednosti znamo da cenimo jer smo ipak multietničko stanovništvo i gradimo odnose na izrazitom poštovanju kulture i umetnosti.
Šile Odgovori
Zaražen si sumnjom ovco, neizlečiv si i pušten niz vodu!
Овца за шишање
Сумња је покретач креативности и нових достгнућа, али Шиле ти то НЕ МОЖЕШ да разумеш! Неизлечиви су они који се шлихтају неизлечивом!
Džesika Odgovori
Da li je gradonačelnik govorio iz glave ili je i ovaj put resavska škola uradila svoje?,Hvala Wikipedia!
horovitz Odgovori
baš me interesuje mišljenje jevrejske opštine o filmu , delu i radu svetozara miletića
Nedefinisan Odgovori
Gradonačelniče očekujemo vas na večeri udruženja Crnogoraca.Odstupate od zadataka.Mnogo "iskreno" srbujete!
Errorica
Živjela Srbija i da je vječna bratska Crna Gora!

Udarajte minuse svi i jedite se od mržnje, izjela vas skroz!
Коначно Odgovori
Пукните од муке мрзитељи! Суботичка Градска кућа је била домаћин многим продукцијама али ово је убедљиво најважнија! И Град је домаћин и сарадник на филму о истини о једном од највећих српских јунака културе и идентитета, а ви можете само да кукате и пљујете, а ништа и никада више нећете спречити!
Marica Odgovori
Da li je moguće da ne možete jedan film da podržite i lepo prokomentarišete?
Da li je baš toliko realno da ne možete ništa da kažete lepo o našem gradu?
Večito iste osobe komentarišu i nikad ništa lepo!!!
E moji vi... Odgovori
Fasciniran sam da ljudi od snimanja filma prave botovsku priču.
Filmovi se snimaju svuda, a i ovaj film je jedan od mnogih koji su snimani u Subotici, stoga praviti neku reklamu za gradonačelnika od toga je prosto neverovatno.
Lela Odgovori
Koji smo mi narod! Ništa nam nije dobro i od svega pravimo političko i nacionalno pitanje. Smo je u pitanju snimanje filma, a ne pitanje stranačkog i političkog prestiža bilo koga. I bilo kako neki od nas žele pobeći od prošlosti tj. istorije - to je nemoguće. Bilo je i kraljevine, i komunizma, i demiokratije i sve je to negde zapisano.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.