Komentara: 17
Pregleda: 16977

U Gradskoj kući snima se film o Svetozaru Miletiću

15.11.2019. u 16:58h > 17:43
Izvor: Subotica.com
U subotičkoj Gradskoj kući u toku je snimanje filma „Svetozar Miletić“, istorijske sage o uglednom advokatu i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austro-ugarskoj druge polovine 19. veka.
U Gradskoj kući snima se film o Svetozaru Miletiću

Pre više od jednog i po veka, Svetozar Miletić je na Blagoveštanskom saboru govorio pred Ugarskom skupštinom i jasno pokazao svoj stav o prečanskim Srbima. Kako je to izgledalo, u Velikoj većnici pokazao je sjajni Ljubomir Bandović kao Svetozar Miletić. Da sve bude verodostojno pobrinuli su se i ostali članovi glumačke ekipe, među kojima su Dragan Petrović Pele i Igor Benčina, kao i veliki broj statista.

U Gradskoj kući snima se film o Svetozaru Miletiću

- Ovo je četvrta nedelja kako putujemo po Vojvodini, snimali smo u Vršcu, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu, a sada smo u Subotici i oduševljeni smo ambijentom Gradske kuće. Trudili smo se da nađemo autentične objekte iz tog perioda. Naša filmska industrija nema te budžete da možemo da pravimo skupu scenografiju i filmski grad, ali zato imamo odlične autore i sačuvane objekte - ističe producent filma Zoran Janković iz „Košutnjak filma“. - Počeli smo 4. oktobra, plan je da snimamo tokom novembra i decembra, te očekujemo da film bude premijerno prikazan u maju naredne godine. Ovaj film je povodom sto godina o pripajanju Vojvodine Srbiji i jako je značajan da mlađim generacijama ostavimo jedan ozbiljan dokument i kvalitetan film, koji govori o temi koja u filmskoj umetnosti do sada nije obrađivana. Mnogima je ova tema nepoznata i zahvaljući ovom filmu saznaće mnogo toga iz naše prošlosti.

U Gradskoj kući snima se film o Svetozaru Miletiću

U Gradskoj kući snima se film o Svetozaru Miletiću

Priču o svom ocu i velikanima toga doba, u režiji Darka Bajića i po scenariju Milovana Vitezovića, donosi Milica Tomić (koju igraju Anja Pavićević i Katarina Žutić), a tu su i Anka Miletić (Ana Franić), Jaša Tomić (Andrija Kuzmanović i Nikola Ristanovski), Jovan Jovanović Zmaj (Žarko Laušević) i drugi.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, posetio je tokom popodneva mesto snimanja i na kratko razgovarao sa režiserom filma. Subotica je jedna od tridesetak samouprava koje su dale podršku realizaciji velikog projekta i istorijskog zapisa.

Sa velikim zadovoljstvom pružili smo podršku ovom projektu, jer je od izuzetnog značaja film o životu znamenitih Srba, tzv. stare Vojvodine koji su svojim radom, svojom žrtvom stvarali temelje modernoj srpskoj Vojvodini i otvorili nove puteve, i u oblasti kulture, i obrazovanja, ali i u drugim oblastima važnim za našu današnjicu. Raduje susret sa velikanima naše umetnosti poput Laze Ristovskog, Darka Bajića, Žarka Lauševića… a još više raduje projekat koji predstoji jer će na pravi način podstaći mlade da razmišljaju o vremenu i istoriji – izjavio je, tom prilikom, gradonačelnik Laban.

U Gradskoj kući snima se film o Svetozaru Miletiću

Izvor: Subotica.com
Snimanje filma o Svetozaru Miletiću Snimanje filma o Svetozaru Miletiću Snimanje filma o Svetozaru Miletiću Snimanje filma o Svetozaru Miletiću Snimanje filma o Svetozaru Miletiću Snimanje filma o Svetozaru Miletiću Snimanje filma o Svetozaru Miletiću Snimanje filma o Svetozaru Miletiću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 16977

Povezane vesti

Povezane teme

gradska kuća

snimanje filma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.