Komentara: 3
Pregleda: 3930

U Gradskoj biblioteci tribina posvećena Petru Kočiću

19.12.2016. u 16:20h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja stogodišnjice smrti Petra Kočića u sredu će u čitaonici Gradske biblioteke, u 14 časova, biti održana književna tribina u organizaciji Društva za srpski jezik „Sava Mrkalj“.
U Gradskoj biblioteci tribina posvećena Petru Kočiću

O životu i delu velikog pisca govoriće Nikola Vukolić, izdavač iz Banjaluke i osnivač Zadužbine Petra Kočića, kao i prof.dr Nikola Strajnić, jedan od osnivača komparativne književnosti u Novom Sadu.

- Društvo za srpski jezik „Sava Mrkalj“, koje je imalo sreću da svoje prve korake napravi u Beču povodom 165 godina od Bečkog književnog dogovora, nosi ime jednog značajnog reformatora srpskog jezika. Zajedničko za Savu Mrkalja i Petra Kočića je tužni dan u njihovim životima, obojica su 27. avgusta završili svoj život, Sava Mrkalj u Beču,  a Petar Kočić u Beogradu. I jedan i drugi su imali slične životne priče, jer su tragali za istinom, za slobodom i za pravdom. Petar Kočić je čovek kome je Nikola Vukolić posvetio veći deo svog života, izučavajući i tragajući za delima koje je radio. Ono što je meni osobito drago jeste što će  tog dana sa nama u Gradskoj biblioteci biti i prof. Strajnić, čovek koji je isto tako zaslužan što se  Kočićevo ime i delo danas nalaze tu gde jesu. Inače je dobitnik Nagrade za životno delo i Kočićeve nagrade. Imaćemo prilike da se sa profesorima srpskog jezika i njihovim đacima nađemo na mestu gde je potekla prava priča o Društvu za srpski jezik „Sava Mrkalj“-kaže dr Milanka Stankić, predsednica Društva.

Deo fonda Gradske biblioteke čine i sabrana dela Petra Kočića, koja su prošle godine izdata  povodom veka od smrti ovog velikana srpske pisane reči.

- Interesantno je da je u toj zbirci izašla i jedna pripovetka koja do sada nije objavljena iz njegove zaostavštine. Tako da svi koji vole Petra Kočića mogu pozajmiti ovu knjigu iz Gradske biblioteke-kaže Sanja Vasić, bibliotekarka informatorka Gradske biblioteke.

Izvor: Subotica.com
Najava tribine posvećene delu Petra Kočića Najava tribine posvećene delu Petra Kočića Najava tribine posvećene delu Petra Kočića Najava tribine posvećene delu Petra Kočića Najava tribine posvećene delu Petra Kočića Najava tribine posvećene delu Petra Kočića Najava tribine posvećene delu Petra Kočića Najava tribine posvećene delu Petra Kočića
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3930
Povezane teme

gradska biblioteka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.