• Pregleda: 3414

U Gradskoj biblioteci tribina posvećena Petru Kočiću

Povodom obeležavanja stogodišnjice smrti Petra Kočića u sredu će u čitaonici Gradske biblioteke, u 14 časova, biti održana književna tribina u organizaciji Društva za srpski jezik „Sava Mrkalj“.
U Gradskoj biblioteci tribina posvećena Petru Kočiću

O životu i delu velikog pisca govoriće Nikola Vukolić, izdavač iz Banjaluke i osnivač Zadužbine Petra Kočića, kao i prof.dr Nikola Strajnić, jedan od osnivača komparativne književnosti u Novom Sadu.

- Društvo za srpski jezik „Sava Mrkalj“, koje je imalo sreću da svoje prve korake napravi u Beču povodom 165 godina od Bečkog književnog dogovora, nosi ime jednog značajnog reformatora srpskog jezika. Zajedničko za Savu Mrkalja i Petra Kočića je tužni dan u njihovim životima, obojica su 27. avgusta završili svoj život, Sava Mrkalj u Beču,  a Petar Kočić u Beogradu. I jedan i drugi su imali slične životne priče, jer su tragali za istinom, za slobodom i za pravdom. Petar Kočić je čovek kome je Nikola Vukolić posvetio veći deo svog života, izučavajući i tragajući za delima koje je radio. Ono što je meni osobito drago jeste što će  tog dana sa nama u Gradskoj biblioteci biti i prof. Strajnić, čovek koji je isto tako zaslužan što se  Kočićevo ime i delo danas nalaze tu gde jesu. Inače je dobitnik Nagrade za životno delo i Kočićeve nagrade. Imaćemo prilike da se sa profesorima srpskog jezika i njihovim đacima nađemo na mestu gde je potekla prava priča o Društvu za srpski jezik „Sava Mrkalj“-kaže dr Milanka Stankić, predsednica Društva.

Deo fonda Gradske biblioteke čine i sabrana dela Petra Kočića, koja su prošle godine izdata  povodom veka od smrti ovog velikana srpske pisane reči.

- Interesantno je da je u toj zbirci izašla i jedna pripovetka koja do sada nije objavljena iz njegove zaostavštine. Tako da svi koji vole Petra Kočića mogu pozajmiti ovu knjigu iz Gradske biblioteke-kaže Sanja Vasić, bibliotekarka informatorka Gradske biblioteke.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
zora Odgovori
Gospodo , zaposleni u biblioteci, kakava je to organizacija trubine u 14 casova, koga ocekujete u to vreme da vam da vam dodje. Tribina o Petru Kocicu trba da je zpazeni kulturni dogadjaj za grad a narocito za vasu ustanovu. Mislim da vam ni penzineri nemogu doci u to vreme jer se tada odmaraju. Aljkavo i ne osmisljeno, aa dolaze vam gosi iz druge drzave.
Safet Odgovori
Upravu je zora, dobro da niste od sabajle zakazali sastanak.
I zasto citaona radi samo do pola 8?? Kakvo je to radno vreme samo da sto pre odete kuci i ovako jista neradite. Pre je bilo do 22h da radi a sad do pola 8 samo bitno da vi popijete 30kafu do pola 8 i onda pakovanje kuci...
drapo Odgovori
@ Zora
Obzirom ko je još uvek direktor ( a niko nezna zašto ) sve je to normalno ...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.