Komentara: 1
Pregleda: 1668

U Gradskoj biblioteci održana Zonska smotra recitatora

18.03.2024. u 08:09h > 20.03.2024. u 11:43h
Izvor: Subotica.com
Gradska biblioteka u Subotici ugostila je 85 recitatora iz našeg grada i okolnih mesta, koji su se nadmetali na Zonskoj smotri recitatora.
U Gradskoj biblioteci održana Zonska smotra recitatora

Kako izražajno, osećajno, žustro ili milo mogu da zvuče stihovi poznatih pesnika pokazali su pobednici opštinskih smotri iz Subotice, Sombora, Apatina, Bačke Topole, Ade, Sente, Kanjiže i Malog Iđoša.

- Recitatori su podeljeni u tri uzrasne kategorije i imali su priliku da pokažu svoje umeće na polju recitovanja poezije na svom maternjem jeziku. Najbolji među njima plasirali su se na Pokrajinsku smotru recitatora koja će biti održana u aprilu - kaže Bernadica Ivanković, bibliotekarka-savetnik Gradske biblioteke. - Subotica je već tradicionalno prva zona u kojoj se održava takmičenje recitatora, i mi smo izuzetno ponosni na kvalitetne recitatore koji izlaze ne samo iz Subotice, već i iz celog ovog regiona.

U Gradskoj biblioteci održana Zonska smotra recitatoraTokom više od šest decenija koliko se organizuje, ovo takmičenje iznedrilo je brojne umetnike scenskog stvaralaštva.

- Kultura govora i negovanje jezika je  vrlo neophodna misija koju nažalost naše društvo nije u dovoljnoj meri shvatilo, jer jeziku prete razne devijacije, koje danas izazivaju mlade ljude, čak i kroz medije, a da ne govorimo o društvenim mrežama. Reči i izrazi se skraćuju i tako se, na jedan poseban način, stvara jedna potpuno druga vrsta jezika suprotno onome što mi želimo- ističe Savo Mučibabić, sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine. - Zato se trudimo da obu hvatimo što veći broj recitatora, i u svakoj opštini i u svakom selu u Vojvodini se održavaju takmičenja.

REZULTATI

Na Pokrajinsku smotru iz mlađeg uzrasta plasiralo se 9, iz srednjeg 7 a iz starijeg uzrasta 10 učenika (ukupno 26). Od ukupnog broja plasiranih recitatora iz Grada Subotice na Pokrajinskoj smotri nastupiće ukupno 11 recitatora. To su:

Mlađi uzrast (niži razredi osnovne škole): Mateja Minčić (KUD „Aleksandrovo” Subotica), Draginja Stanković (OŠ „Ivan Goran Kovačić” Subotica), Tea Stanković (OŠ „Đuro Salaj” Subotica), Lucia Telečki (OŠ „Jovan Mikić” Subotica) i Emilia Tonković (OŠ „Ivan Milutinović” Subotica).

Srednji uzrast (viši razredi osnovne škole): Lara Prćić (OŠ „Matija Gubec” Tavankut).

Stariji uzrast (srednje škole): Nađa Meandzija (Gimnazija „Svetozar Marković” Subotica), Luca Molnar Gabor (Dom učenika srednjih škola Subotica), Marijan Rukavina (Hrvatska čitaonica Subotica), Višnja Vilov (Gimnazija „Svetozar Marković” Subotica) i Anja Vujović (ESŠ „Bosa Milićević” Subotica).

Najbolji recitatori nagrađeni su diplomom i ponovo će se takmičiti u kazivanju poezije na Pokrajinskoj smotri „Pesniče naroda mog” u Sečnju,  od 19. do 21. aprila 2024. godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 1668
Povezane teme

gradska biblioteka

smotra recitatora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.