Komentara: 0
Pregleda: 1746

U februaru će biti otvoren Arhuski centar

31.01.2011. u 15:52h
Izvor: RTV Yueco
U februaru će biti otvoren Arhuski centar

Građani će uskoro moći da ekološke i komunalne probleme prijave na jedan telefonski broj, kao i da se na licu mesta upoznaju sa svojim pravima po pitanju dobijanja informacija o životnoj sredini. Info eko centar će da preraste u Arhuski centar koji ima za cilj da primeni Zakon o Arhuskoj konvenciji, kojom je propisano da svi građani imaju pravo da dobiju informacije o kvalitetu životne sredine, rečeno prilikom predstavljanja projekta "Mediji u funkciji prezentera ekoloških organizacija i građana na oblikovanju zajednice u kojoj žive". Projektne aktivnosti su usmerene na promovisanje saradnje nevladinih ekoloških organizacija i lokalne samouprave kroz rad Info eko centra preko medijske i internet kampanje.

Gradska uprava je preko rada info eko centra uvidela potrebu za pružanjem informacija građanima i uskoro će biti formiran kontakt centar 024 u okviru rada lokalne samouprave. Na jedan telefonski broj građani će moći da prijavljuju ekološke i komunalne probleme i dobiju povratnu informaciju o predmetu. Info eko centar će prerasti u Arhuski centar koji će svečano biti otvoren 18.februara. Ugovor o radu centra potpisaće predstavnici otvorenog univerziteta, OEBS-a i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Cilj formiranja info eko centra je bio da se putem medija informiše javnost o radu ekoloških organizacija, posebno u nastojanju da pomognu građanima u preuzimanju odgovornosti i uzimanju aktivnog učešća u kreiranju kvalitetnijeg življenja u Subotici. Promocija saradnje ekoloških NVO i lokalne samouprave kroz rad Info eko centra u cilju podizanja javne svesti i motivacije građana da učestvuju u procesima donošenja odluka, medijska i internet kampanja, kao i motivacija građana da učestvuju u razvojnim procesima u oblasti zaštite životne sredine i da se informišu o svojim pravima, ali i odgovornostima.

Arhuski centar je bitan za građane kako bi se upoznali sa svojim pravima na informacije o zaštiti životne sredine, učestvovanju u donošenju odluka, ako i pravu na pristup pravosuđu ukoliko su im predhodna dva prava ugrožena. Projekat javnog zagovaranja - podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz program "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva" kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1746
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.