Komentara: 0
Pregleda: 1656

U četvrtak obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima

29.05.2018. u 17:41h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom „Duvan slama srce. Izaberi zdravlje, ne duvan!“ u četvrtak će biti obeležen Svetski dan bez duvanskog dima. Cilj ovogodišnjeg obeležavanje je da se ukaže na povezanost upotrebe duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu sa kardiovaskularnim bolestima, koje su prvi uzrok smrtnosti.
U četvrtak obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima

Prema podacima jedna trećina punoletnih građana Srbije puši svakodnevno, a za više od 50 odsto pušača starosti od 18 do 29 godina podsticaj iz okoline je otežavajući faktor za prestanak pušenja. Posebno zabrinjava činjenica da raste upotreba duvana kod mladih uzrasta od 13 do 15 godina, kao i podatak da mladi sve češće počinju da koriste i druge duvanske proizvode poput nargile ili e-cigarete.

Prema rečima lekara, pušenje u našoj zemlji svake godine odnese  preko 16 hiljada života. Korišćenje duvanskih proizvoda  značajan je faktor rizika za nastanak koronarne bolesti, moždanog udara i bolesti perifernih krvnih sudova, a izloženost duvanskom dimu povećava za 20 do čak 30 odsto rizik od moždanog udara i koronarne bolesti srca.

- Čak i kratkotrajna izloženost duvanskom dimu može da ošteti zidove krvnih sudova i da podstakne slepljivanje krvnih ćelija trombocita. Nepušači izloženi duvanskom dimu samo 30 minuta dnevno imaju iste promene na endotelu krvnih sudova, kao i svakodnevni pušači. Nikotin je stimulans koji povećava krvni pritisak, ubrzava rad srca i lučenje hormona. Broj srčanih otkucaja je veći od 4 do 18 u jednoj minuti u zavisnosti da li se puše “jače ili slabije” cigarete, odnosno one sa više ili manje nikotina. Zbog ovih efekata na krvni pritisak i srčani rad u srčanom mišiću je povećana potrošnja kiseonika što vodi njegovom povećanom naprezanju, a vremenom i popuštanju i pojavi poremećaja srčanog ritma. Sa druge strane ugljen-monoksid, gas koji se stvara pri korišćenju svih duvanskih proizvoda, zbog stvaranja karboksihemoglobina dovodi do ishemije svih ćelija time pogoršavajući štetne efekte nikotina, a ima i direktan štetni efekat na srčani mišić potencirajući njegovo iscrpljivanje - upozorava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja.

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, Zavod za javno zdravlje sa Domom zdravlja, Apotekom Subotica, Crvenim krstom i Društvom za borbu protiv raka Grada Subotice u četvrtak će organizovati akciju provere faktora rizika i kontrole zdravlja na centralnom gradskom trgu, od 10 do 12 časova. Građani će imati priliku  da izmere krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, kao i da provere vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu.

Apoteka Subotica će obezbediti besplatne pastile za probleme sa grlom kod pušača, kao i promotivna pakovanja čaja za smirenje i jačanje imuniteta.

Istog dana, od 12.30 časova za srednjoškolce će, u prostorijama Crvenog krsta, biti organizovane edukativne radionice  pod nazivom „Reklame i sponzorstvo, da li sam medijski pismen?“ i „Odgovorno donošenje odluka“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1656
Povezane teme

dan bez duvanskog dima

svetski dan bez duvana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.