Komentara: 4
Pregleda: 3782

U četvrtak konstitutivna sednica Skupštine grada

02.06.2012. u 18:12h
Izvor: SuMedija
U četvrtak, 7. juna, mnoge stvari na subotičkoj političkoj sceni biće jasnije, jer će glasanje za predsednika Skupštine grada pokazati ko je uspeo da obezbedi neophodnu većinu. Nakon sednice, ostaje rok od mesec dana da ta ista većina izabere gradonačelnika, njegovog zamenika i članove Gradskog veća, kako bi lokalna samouprava mogla nesmetano funkcionisati.
U četvrtak konstitutivna sednica Skupštine grada

Prema važećim zakonima, Skupština se mora sazvati 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata lokalnih izbora, a održati u roku od najviše 60 dana. Kako ne bismo gubili vreme, odlučio sam da konstitutivnu sednicu zakažem za već sedmi jun, što znači da ćemo već početkom jula imati imenovane sve gradske organe - rekao je našem listu Slavko Parać, koji je u prethodnom mandatu bio predsednik Skupštine grada.

Kandidata za predsednika Skupštine grada mora da predloži najmanje jedna trećina odbornika, što znači da teoretski narednog četvrtka mogu da postoje dva potencijalna kandidata. Međutim, za sada nije stigao ni jedan predlog.

- Predlozi se mogu dati i na samoj konstitutivnoj sednici, a potom se glasa tajno, nakon čega se utvrđuje da li kandidat ili kandidati imaju dovoljno glasova za imenovanje na mesto predsednik Skupštine grada. Do imenovanja novog predsednika Skupštine, sednicom predsedava najstariji odbornik koji prihvati tu obavezu - rekao je Parać i dodao da se on, zbog obaveza u pokrajinskom parlamentu, neće u narednom mandatu kandidovati za predsednika Skupštine grada Subotice.

Osim izbora predsednika Skupštine grada, na konstitutivnoj sednici biće verifikovani mandati novih odbornika i postavljen sekretar lokalnog parlamenta.

- Odbornici koji su dobili uverenja o svom statusu biraju verifikacioni odbor čiji je zadatak da na osnovu uvida u lični identitet i dokumentaciju utvrde da li odbornici koji su pozvani na konstitutivnu sednicu ispunjavaju sve uslove za verifikaciju njihovih mandata, nakon čega podnose odgovarajući izveštaj. Potom sledi Odluka o potvrđivanju mandata i davanje svečane izjave. Što se tiče sekretara, njega predlaže izabrani predsednik, a uslovi koje budući sekretar treba da ispuni su završen pravni fakultet, položen ispit za rad u organima državne uprave i tri godine radnog iskustva - zaključuje Parać.


U četvrtak i izvršna vlast?

Prema važećim propisima, na konstitutivnoj sednici je moguće odmah izabrati i gradonačelnika, njegovog zamenika i Gradskog veća, pa je moguće da Subotica izvršnu vlast već dobije i narednog četvrtka.

Ipak, u ovom trenutku je nerealno očekivati tako nešto jer još niko od političkih partija u gradu nije izneo bilo kakav predlog vezan za kadriranje najvažnijih funkcija u lokalnoj samoupravi.


Vlast bez SVM?

Još na prvoj pres konferenciji nakon objavljivanja rezultata izbora, u Demokratskoj stranci su objavili da već imaju podršku dovoljnog broja odbornika za konstituisanje gradske vlasti.

- Mi smo još tada pružili ruku i Savezu vojvođanskih Mađara i pozvali ih na pregovore oko njihovog učešća u vlasti. Međutim, do sada nikakvih razgovora nije bilo - kaže naš izvor iz Demokratske stranke.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3782
Povezane teme

Skupština grada Subotice

sednica lokalnog parlamenta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.