Komentara: 9
Pregleda: 6784
Foto

U Bajmoku održan XVI Festival bunjevačkih jela

28.08.2021. u 16:29h
Izvor: Subotica.com
Miris tarane sa divenicom, fanaka, pilećeg paprikaša, riblje čorbe, medenjaka, prisnaca i štrudli sa makom i višnjama omamio je danas brojne posetioce 16. Festivala bunjevačkih jela u Bajmoku, koji se održava u okviru Dana bunjevačke kulture.
U Bajmoku održan XVI Festival bunjevačkih jela

Čak i najdisciplinovaniji su prekršili svoje dijete i uživali u ukusu tradicionalnih specijaliteta iz ovih krajeva. Više od 30 izlagača predstavilo je svoje đakonije i posetioce vratilo u vreme kada je porodični ručak bio svetkovina za sve ukućane, bez obzira šta je na stolu bilo.

Posetioce Festivala bunjevačkih ila pozdravio je gradonačelnik Stevan Bakić, ističući da je Festival bunjevačke kulture postao prepoznatljiv kako u etnološkom i identitetskom smislu, tako i u turističkom.

U Bajmoku održan XVI Festival bunjevačkih jela

- Kuhinja je uvek bila mala radionica kulture i tako su svi učesnici ove manifestacije čuvari i promoteri svoje nacionalne kulture i identiteta. Organizatori  manifestacije, Bunjevački kulturni centar Bajmok, pored izloženih kulinarskih proizvoda organizovali svedočanstva o mnogim znamenitim ličnostima koji su mnogo uradili za bunjevački narod i kulturu – poručio je gradonačelnik Bakić. – Grad je ove godine doneo jednu jako važnu odluku, upravo da trud velikog broja pripadnika bunjevačkog naroda ne bi ostao uzaludan, o uvođenju bunjevačkog jezika kao službeni  na teritoriji Grada Subotice. Ponosan sam na to.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić zahvalila se gradonačelniku Varoši Subatice što je Bajmok od ove godine i zvanično Bajmak.

U Bajmoku održan XVI Festival bunjevačkih jela- Nestrpljivo čekamo svake godine da počne Festival bunjevačkih ila, koji svi najviše vole. Šarene se naši štandovi, puni ukusa koji vekovima žive u našoj lepoj Subotici – poručila je Kujundžić Ostojić. 

Najpopularniji bunjevački specijalitet je svakako tarana sa divenicom, koja se spremala  onako kako su to činile naše bake.

- Tajna je u domaćem testu, domaćoj tarani, to savremene domaćice ne znaju i ne vole da prave. I nema da se žuri, sve mora natenane da se krčka i luk i krompir – otkriva nam Giza Dulić.

U Bajmoku održan XVI Festival bunjevačkih jelaU Bajmoku održan XVI Festival bunjevačkih jela

Nakon svečanog dela gradonačelnik je sa domaćinima obišao štandove i razgovarao sa izlagačima, raspitivao se o načinu priprema specifičnih seoskih jela, koje mnogima evociraju najlepša sećanja iz detinjstva, a koje smo i ove godine bili u prilici da probamo koje su vredne domaćice spremale.

Kako što tradicija nalaže manifestacija je obilovala kulturno-umetničkim programom i folklorom bunjevačke zajednice.

U Bajmoku održan XVI Festival bunjevačkih jela

Izvor: Subotica.com
Dani bunjevačke kulture - Festival bunjevačkih jela 2021 Dani bunjevačke kulture - Festival bunjevačkih jela 2021 Dani bunjevačke kulture - Festival bunjevačkih jela 2021 Dani bunjevačke kulture - Festival bunjevačkih jela 2021 Dani bunjevačke kulture - Festival bunjevačkih jela 2021 Dani bunjevačke kulture - Festival bunjevačkih jela 2021 Dani bunjevačke kulture - Festival bunjevačkih jela 2021 Dani bunjevačke kulture - Festival bunjevačkih jela 2021
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6784

Povezana vest

Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

dani bunjevačke kulture

festival bunjevački nacionalni ila

festival bunjevačkih nacionalnih jela

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.