Komentara: 16
Pregleda: 3407
Foto

Bajmok domaćin 16. Festivala bunjevačke kulture

25.08.2021. u 15:43h
Izvor: Subotica.com
Dani bunjevačke kulture, 16. po redu, održaće se u petak i subotu u Bajmoku.
Bajmok domaćin 16. Festivala bunjevačke kulture

Kao i prethodnih godina, Bunjevački kulturni centar iz Bajmoka posetiocima je pripremio zanimljiv program – projekciju dokumentarnog filma o Antušu Gabriću i čuveni „Festival bunjevačkih ila“.

- Antuš je bio čuveni harmonikaš, rođen u Bikovu 1929. godine,  osnovnu školu,trogodišnju gimnaziju i srednju muzičku školu završio je u Subotici, a u Beograd dolazi 1954. godine gde usavršava harmoniku i posvećuje se kompozitorskom radu. Komponovao je pesme i kola oslanjajući se na narodne motive, godinama je bio zaposlen u Radio Beogradu. Naravno, čućemo i uživo nekoliko njegovih kompozicija – podsetio je Branko Pokornić, počasni predsednik BKC. – Na istom mestu, KC “Jedinstvo-Eđšeg” u Bajmoku u petak će biti predstavljen i bilten sa prošlogodišnjeg Festivala bunjevačkih ila, sa receptima koji je dopunjen savetima nutricionista.

Bajmok domaćin 16. Festivala bunjevačke kulture

Festival bunjevačkih ila biće u subotu i već se prijavilo više od 30 učesnika.

- Prijavljeni su predstavnici četiri nacionalne zajednice, koji će pripremati autentična jela koja želimo da sačuvamo od zaborava.  Festival nije takmičarskog karaktera, ali će žiri ocenjivati najlepše jelo i štand – najavljuje Stevan Bešlić, predsednik BKC Bajmok. – Na tri štanda će biti deca, naša ponos i dika, koja čuvaju naše običaje.

Bajmok domaćin 16. Festivala bunjevačke kultureNeće ni izostati bunjevačka tarana, koja će se kuvati na licu mesta I prodavati za 200 dinara.

Izvor: Subotica.com
Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture" Najava manifestacije "Dani bunjevačke kulture"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 3407

Povezana vest

Povezane teme

branko pokornić

dani bunjevačke kulture

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.