Komentara: 4
Pregleda: 3446
Foto

U Bajmoku održan pomen solunskim dobrovoljcima

16.09.2020. u 11:48h
Izvor: Subotica.com
U Bajmoku održan pomen solunskim dobrovoljcima

Povodom godišnjice proboja Solunskog fronta juče je u Bajmoku na Rati odata pošta svim solunskim dobrovoljcima koji su učestvovali u borbama koje su najavile kraj Prvog svetskog rata.

- Okupili smo se, zbog korone, u ograničenom broju ali sa željom da se u danu koji se od ove godine praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, po 27. put poklonimo pred veličanstvenim žrtvama srpskog naroda, pred njihovim gordim junaštvom – kaže Drago Lukić, predsednik Udruženja potomaka ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine „Kralj Petar 1“. – Ono što je srpski narod preživeo u Prvom svetskom ratu je nešto herojsko, nešto što ostaje za primer sve vojne strategije sveta.

U Bajmoku održan pomen solunskim dobrovoljcima

Ljubinko Đurković

Gosti ceremonije bili su predstavnici vojnika sa Košara, predvođeni komadantom, pukovnikom Ljubinkom Đurkovićem, koji je poručio koliko je važno da se herojsko delo naših predaka ne zaboravi.

- Ovaj dan je važan za celu Srbiju jer mi potpnji ratnici  velikih vojskovođa i junaka sa Soluna koji su pobedili veliku silu koja je nekoliko godina jurišala na Srbiju i činila strašna nedela od Mačve do Skoplja, ne smemo da zaboravimo njihova dela. Bitno je da ih nismo osramotili, a ostavili smo u amanet budućim pokolenjima kako se brani sloboda – poručio je Đurković.

U Bajmoku održan pomen solunskim dobrovoljcima

Luka Kastratović

U Bajmoku održan pomen solunskim dobrovoljcimaJučerašnji dan je simbol borbe srpskog naroda protiv zavojevača i borbe za slobodu, smatra pukovnik u penziji Luka Kastratović.

- Srbi shvataju da neprijatelji nisu ratovima završili svoje ciljeve već to nastavljaju i u miru. Ovaj datum podseća na herojstvo naših predaka, a na istoriju podsećamo ne samo da bi se vraćali na nju nego da vidimo kako su naši preci prošli taj put i nastavimo njihova dela -  dodaje Kastratović.

U Bajmoku održan pomen solunskim dobrovoljcimaU Bajmoku održan pomen solunskim dobrovoljcima

U ime Grada Subotice okupljene je pozdravio Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, koji je podsetio na velika, herojska dela naših predaka koji su podneli najteže žrtve za slobodu.

- Poštujući velika, herojska dela naših predaka, prepoznajemo vrednosti koje su utkali u nas utirući put budućnosti. Put, kojim i danas idemo. Put slobode, istine, pravde, poštenja, ljubavi prema otadžbini, a pre svega prema bližnjem svom.  Slavimo nacionalnu zastavu, kao simbol jedinstva i slobode. Slobodu branimo i danas radom, pravom, diplomatijom, ekonomijom i duhovnošću - naglasio je Samardžić.

U Bajmoku održan pomen solunskim dobrovoljcima

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca na spomenike poginulim borcima Oslobodilačkih ratova Srbije i Solunskim dobrovoljcima Polaganje venaca na spomenike poginulim borcima Oslobodilačkih ratova Srbije i Solunskim dobrovoljcima Polaganje venaca na spomenike poginulim borcima Oslobodilačkih ratova Srbije i Solunskim dobrovoljcima Polaganje venaca na spomenike poginulim borcima Oslobodilačkih ratova Srbije i Solunskim dobrovoljcima Polaganje venaca na spomenike poginulim borcima Oslobodilačkih ratova Srbije i Solunskim dobrovoljcima Polaganje venaca na spomenike poginulim borcima Oslobodilačkih ratova Srbije i Solunskim dobrovoljcima Polaganje venaca na spomenike poginulim borcima Oslobodilačkih ratova Srbije i Solunskim dobrovoljcima Polaganje venaca na spomenike poginulim borcima Oslobodilačkih ratova Srbije i Solunskim dobrovoljcima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3446
Povezane teme

Bajmok

polaganje venaca

dan solunskih dobrovoljaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.