Komentara: 0
Pregleda: 2456

U Arhus centru održan stručni skup o upravljanju otpadom

11.05.2017. u 16:23h
Izvor: Subotica.com
U okviru obeležavanja šest godina rada Regionalnog Arhus centra, na Otvorenom univerzitetu održan je stručni skup o upravljanju otpadom, što je prema oceni učesnika jedan od gorućih problema u oblasti zaštite životne sredine.
U Arhus centru održan stručni skup o upravljanju otpadom

Cilj okruglog stola na temu „Izazovi i mogućnosti u oblasti upravljanja otpadom u procesu usaglašavanja sa propisima Evropske unije“ bio je da se ukaže na obaveze  svih nivoa vlasti u sistemu upravljanja otpadom u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

- Napokon ćemo dobiti Regionalnu deponiju, plan je da do kraja godine počne probni rad pa je ovo prilika da porazgovaramo sa predstavnicima resornog ministrastva, Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, lokalne samouprave da vidimo dokle smo stigli i šta je još neophodno da učinimo. Nama kao građanima je najvažnije da znamo kakva je naša uloga, da li ćemo razvrstavati otpad na mestu nastanka i čiji je to otpad. Nadam se da ćemo na ovom skupu doći do plana konkretnih aktivnosti u budućnosti - kaže Snježana Mitrović iz Arhus centra.

Usaglašavanje sa standardima Evropske unije  u oblasti zaštite životne sredine, prema rečima pomoćnika Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i životnu sredinu, Nemanje Ercega, je izuzetno zahtevan zadatak u čiju realizaciju resorno ministarstarstvo i Pokrajinski sekretarijat ulažu velike napore. Nažalost bržu harmonizaciju kako kaže, koče finansijski problemi.

- Sama implementacija propisa u zakonodavstvo Republike Srbije nije tako veliki problem   kao što je obezbediti sredstva da bi se ispunili svi uslovi koje će nam nametnuti propisi Evropske unije. Pod tim se misli na uupravljanje otpadom kroz sistem regionalnih deponija, uklanjanje divljih deponija, čišćenje same teritorije Vojvodine  odnosno Srbije i upravljanje otpadom kroz integrisane i integralne dozvole - kaže Erceg. - Uspešno privodimo kraju radove na Regionalnoj deponiji Subotica, a sa druge srane imamo završenu Regionalnu deponiju Kikinda, pri kraju je završetak i u Sremskoj Mitrovici, kao i u Pačevu. Očekujemo i da će Novi Sad kroz pristupne fondove Evropske unije obezbediti značajna sredstva za izgradnju deponije. Takođe, očekujemo završetak Inđije, tako da u Vojvodini idemo u korak sa uslovima koje propisuje Evropska unija, a to je da do 2027. godine obezbedimo kompletan sistem funkcionisanja u pogledu uklanjanja divljih deponija. Nadamo se da će ceo sistem regionalnih deponija biti uspostavljen do 2022. godine.

Arhus centar u Subotici nastao je na inicijativu Udruženja TERRA‘S, potpisivanjem Memoranduma o saradnji između resornog ministarstva, Grada Subotica i Otvorenog univerziteta, a uz podršku misije OEBS u našoj zemlji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2456
Povezane teme

arhus centar

arhus centar subotica

upravljanje otpadom

snježana mitrović

stručni skup

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.