Komentara: 3
Pregleda: 4249

Trudnice i porodilje će nastaviti da primaju punu zaradu tokom bolovanja

25.01.2021. u 16:57h
Izvor: Subotica.com
Trudnice i porodilje ni na koji način neće biti oštećene i nastaviće da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja, kao što je to bio slučaj i do sada - rekao je Siniša Mali, ministar finansija.
Trudnice i porodilje će nastaviti da primaju punu zaradu tokom bolovanja

Kako je ministar Mali objasnio, trudnice i porodilje koje rade u firmama koje su prihvatile odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, primaće pun iznos naknade zarade i neće biti nikakvih umanjenja tih naknada.

- Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom - navodi se u Uredbi o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Kovid-19, to eksplicitno i propisuje.

POMOĆ ZA TRUDNICE I RODITELJSKI DODATAK KAO PROŠLE GODINE - Odlukom Gradskog veća trudnice sa boravištem na teritoriji Grada Subotice dobiće jednokratnu pomoć od 15 hiljada dinara, dok će roditeljski dodatak za prvo dete iznositi 10 hiljada dinara. Više informacija u povezanoj vesti.

Ministar je naveo i Uredbu o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Kovid-19, gde se navodi da „doprinosi čije je odlaganje plaćanja odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenom za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom, kao i ostvarivanja prava u druge svrhe“.

U obračunu naknade zarade i trudnicama i porodiljama će se obračunavati i meseci za koje poslodavac nije platio dažbine, kako je Ministarstvo finansija i propisalo.

Povodom navoda u pojedinima medijima da se porodiljama izdaju rešenja sa umanjenom naknadom zarade, ministar je naveo da nadležne službe trenutno ispituju sva izdata rešenja, kako bi utvrdili kako je i na koji način došlo do eventualnog propusta.

- Ukoliko se otkrije da postoji bilo kakav propust, on će biti ispravljen. Trudnice i porodilje, ponavljam još jednom, neće i ne smeju biti ni na koji način oštećene - poručio je ministar Mali i dodao da će ukoliko se otkrije bilo kakav propust, biti poslata nova, korigovana rešenja u najkraćem roku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 4249

Povezana vest

Povezane teme

puna plata za trudnice

naknada za trudnice

pomoć trudnicama

trudnice

zaštita prava trudnica i porodilja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.