Komentara: 1
Pregleda: 1749

Tribina na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe

13.05.2014. u 17:42h
Izvor: RTV City
Tribina „Pravo u teoriji i praksi sa primerima iz Poreske uprave“ održana je na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe. Profesor Radica Šipovac nastojala je studentima da prenese svoja iskustva iz rada u Poreskoj upravi kako bi im približila praktični deo ovog posla uz zakonsku i podzaknsku regulativu na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Tribina na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe

Pošto je Srbija još uvek u tranziciji, promene pravnih propisa su česta pojava tako da je građane potrebno upoznati koja specifična znanja treba da imaju da bi zakone dobro razumeli.

„Kod nas je sistem popunjavanja i prijavljivanja –samoprijavljivanje tako da građani treba dobro da znaju koje su njihove prednosti da koriste oslobađanja i olakšice, da dobro popune prijavu, da bi poreski organ mogao dobro da razreže porez, da to bude realno urađeno.Hteli smo da edukujemo studente, da osete i da se približe praksi. Da osete šta se to primenjuje“, izjavila je prof. dr Radica Šipovac, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe.

Po oceni profesorice Šipovac poreski moral i poreska kultura su visoki, posebno u Vojvodini. Građani se trude da izvrše obaveze ali ne možemo od njih očekivati da, opterećeni brojnim problemima, poznaju sva pravila i česte izmene.

Poreska uprava ulaže u svoje kadrove i obavlja veliki obim posla i mora da poznaje mnogo zakona kao i podzakonskih propisa kako bi sve funkcionisalo.

„MI smo se i ugledali na susedne zemlje i zemlje koje imaju dužu poresku kulturu. Mora se, ipak, raditi na obučavanju građana, poreskih obveznika pa i pravnih lica i njima sugerisati neke izmene ili da imaju čoveka koji će sarađivati sa Poreskom upravom i onda bi taj dvostrani odnos trebao da funkcioniše“, rekla je Ivana Radonjić, studentska služba Pravnog fak. za priv. i pravosuđe.

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada dobio je akreditaciju od Ministarstva prosvete marta 2013. od kada se i odvija nastava. Polaganje prijemnog ispita, predavanja i vežbe održavaju se u Visokoškolskoj jedinici u Subotici gde su studentima na raspolaganju učionice, amfiteatar, biblioteka i studentska služba.

„Pored nastavnih aktivnosti imamo i niz ostalih aktivnosti kao što su tribine. Prošlog meseca smo imali tribinu „Zaustavimo nasilje“ koju je održao prof. dr Zoran Pavlović. Sada imamo tribinu koju će održati prof. Radica Šipovac. Nastojimo da studente , pored nastave, naučimo i kako se to primenjuje u praksi. U toku je upis na fakultet, svi zainteresovani mogu da se jave na kontakt telefone 554-635 i da dođu da vide prostorije i da se upoznaju sa nastavnim osobljem.“

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 6 dana
Komentara: 1
Pregleda: 1749
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.