• Pregleda: 4853

Tribina: "Da li je Subotica bezbedan grad?"

Subotica je delimično bezbedan grad, zaključeno je na tribini koja je održana juče u Srednjoj Tehničkoj školi “Ivan Sarić”. Tribinu su organizovali Tim za zaštitu učenika ove srednje škole zajedno sa učenicima, a prisustvovali su joj predstavnici subotičke Policijske uprave, Komunalne policije, Centra za socijalni rad, Kancelarije za mlade, profesori, roditelji, kao i sami učenici. Na tribini je i rečeno da su građani izgubili poverenje u institucije, pa umesto da policiji prijave krađu na gradskim internet portalima ostavljaju komentare o incidentima.
Tribina: "Da li je Subotica bezbedan grad?"

Tribina: “Da li je Subotica bezbedan grad?” trebalo je da skrene pažnju javnosti na problem vršnjačkog nasilja i čestih tuča. Učenici kažu da je prisutno fizičko i elektronsko nasilje.

Kao nebezbedna naselja prepoznata su naselja Mali Bajmok i Zorka, a učenici kažu da su vikendom česte tuče i ne osećaju se bezbedno. Na tribini je istaknuto da je osećaj bezbednosti subjektivan i da je u odnosu na druge gradove Subotica miran grad.

Problem je u tome što se policija i sud bave posledicom, a ne uzrokom maloletničke delinkvencije i poremećaja u ponašanju. U Centru za socijalni rad kažu da u okviru Dnevnog centra za mlade koji je oformljen 2009. godine bilo 62 mladih kojima je izrečena mera pojačanog nadzora.

Zaključak tribine je da Subotica nije više bezbedna kao pre deset godina. Za pomoć se građani sve manje obraćaju policiji nego o incidentima obaveštavaju medije ili pišu šta su videli  i čuli u okviru komentara na internet portalima.

Dragi posetioci, šta mislite da li je Subotica bezbedan grad i na koje načine možda uticati da se bezbednosna situacija poboljša?

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

14
Indigo Odgovori
Pa jedino i preko internet portala možemo da kažemo realno šta mislimo o svemu i šta se dešava u okolini, bez da imamo neke konsekvence.
Nikola Odgovori
Subotica ni SLUCAJNO nije bezbedan grad.
Jelenica Odgovori
NARAVNO, poslednji pasus vesti vam je najtačniji.. Jedino kada nešto preko medija uspemo da "oglasimo", neki problem ... kakav god da je, jedino onda nadležni reaguju! Hvala vam MEDIJIMA što postojite. Ko bi drugačije čuo glas običnog naroda?
Beki Odgovori
Da, činjenica je da smo izgubili poverenje, ali u sve nivoe vlasti, upravljanja ali i onih koji su tu da bi nas držali bezbednim. Tužno je čitati sve one nerešene pištaljke i žalopojke ljudi čiji se glas teško čuje, a jedino ovako mi nebitni možemo da kažemo naše probleme i bogu fala da postoje ovaki sajtovi inače bi i ja iz njihovih saopštenja mislio da mi je dobro i da sam bezbedan.

Poverenje se zaslužuje, a vi javni zaposlenico ste naše izgubili odavno. Čast izuzecima.
MalaMo Odgovori
Što više policije u svim delovima grada i što brže i rigoroznije sankcije za sve one koji prave prestupe.
Istina Odgovori
Smenite nacelnike policije ,komunalne i svih inspekcija i eto , pola posla je obavljeno .Da su nesto valjali do sada, gradjani bi bili bezbedni.
N. Odgovori
Danju se osećam delimično bezbedno na ulici, a noću ni delimično.
lakumity103 Odgovori
Subotica je bezbedan grad - za "odredjeni" krug ljudi.
opsajd Odgovori
Oh vidi, ironija :)
qwe Odgovori
uglavnom klinci seljaci prave probleme vikendom da se ne lazemo.samo vi i vecina grada nek podrzava seljacku muziku i lokale gde se ta ista muzika pusta pa ce i dalje biti problema vikendom.
Snezana Odgovori
Koliko smo bezbedan grad shvatila sam i danas stojeći u redu u pošti br.1...20.11.je krajnji rok za plaćanje računa i zbog toga se danas u pošti stvorio ogroman red.Ja sam u tom redu bila devetnaesta.Stajala sam skoro ispred vrata.U jednom momentu je u poštu ušao mladić Romske nacionalnosti i bahato obišao ceo red i ljude koji su stajali između plavih traka i stao direktno ispred šaltera.Kada se šalter oslobodio on je prišao i obavio svoje.Šta mislite zašto se iz reda niko ali baš niko nije pobunio...Očigledno nije smeo..jedino je jedan gospodin prokomentarisao poštarskom službeniku kako oni Romske nacionalnosti ne moraju da čekaju red.Na žalost ne smete ništa ni reći jer ne znate da li ćete kasnije smeti izaći iz pošte...Tužno ali istinito
jmjga Odgovori
Xaxj
anonimussubotica Odgovori
Nije. Prosto rečeno
komsija Odgovori
@QWE Definicija seljaka po tvom misljenju je..?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.