Komentara: 0
Pregleda: 748

Tri predstave tokom drugog dana Festivala pozorišta za decu

20.09.2022. u 11:25h
Tokom jučerašnjeg, drugog dana Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su tri predstave: “Pepeljuga” italijanskog Pozorišta Zakes, “San vile Mol” Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske, i “Ukradeni princ i izgubljena princeza” Malog pozorišta “Duško Radović”.
Tri predstave tokom drugog dana Festivala pozorišta za decu
Foto: Damir Vujković

Predstava "Pepeljuga" izvedena je na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta. U pitanju je autorska adaptacija poznate bajke u kojoj Pepeljuga provodi dane zaključana u svoj svet i prihvatajući svaku kaznu koju su njena maćeha i zle sestre smislile za nju.  Međutim, u njenoj duši počinje da raste sasvim novo biće i, malo po malo, ona uspeva da smogne hrabrosti i suprotstavi se svojim tlačiteljkama, koje zauzvrat postaju sve nemoćnije. 

Tri predstave tokom drugog dana Festivala pozorišta za decuPredstava "San vile Mol" odigrana je u Dečjem pozorištu. U ovom ostvarenju glavna junakinja Mol, sa svojom neurednom kosom i ofucanom smeđom haljinom, više podseća a moljca nego na pravu vilu. Međutim, njoj je dovoljno što zna da je prava vila, pa ne oseća potrebu da se ikome dokazuje. Ipak, postoji nešto sa čime Mol ne može da se izbori - njena slomljena krila. Ona sanja da će jednoga dana moći da leti, ali put do ostvarenja ovog sna je vrlo trnovit. 

Tri predstave tokom drugog dana Festivala pozorišta za decuPredstava "Ukradeni princ i izgubljena princeza" odigrana je na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta. Ova priča počinje velikom nepravdom - u davna vremena postojao je drevni običaj po kom carski tron može da nasledi samo dečak. U Srednjem cvetnom carstvu rodili su se carski blizanci - brat i sestra, na rođenju surovo razdvojeni. Međutim, savladali su mnoge prepreke i tešku sudbini, te ponovo pronašli jedno drugo. Predstava postavlja pitanje: ko će biti novi vladar -car ili carica?

Tri predstave tokom drugog dana Festivala pozorišta za decuDanas će, na sceni "Jadran", biti izvedene dve predstave u takmičarskom programu, odnosno predstava "Scoooooootch" iz Francuske i predstava "Borsszem Janko" Lutkarskog pozorišta "Bela Kover" iz Mađarske.  U Dečjem pozorištu, od 12h, na repertoaru je predstava "Nove cipele" u produkciji Tijan Gombau - Nacrtani čovek iz Španije. 

U okviru filmskog dela programa, od 11h u bioskopu Eurocinema biće prikazan animirani film "Pčelica Maja 3 -zlatno jaje", a od 17h na Trgu slobode u planu je bogat program u kom učestvuju plesne i glumačke grupe, ulični zabavljači, škole i vrtići.  

Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 748
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.