• Pregleda: 3699

Tri predmeta sa elementima korupcije

Tri predmeta sa elementima korupcije su pokrenuta za prvih šest meseci u Višem sudu u Subotici. Dva postupka se odnose na krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba službenog položaja protiv pet lica, a jedan postupak za proneveru je okončan osudom učinioca na dve godine i tri meseca zatvora. Ovo je uobičajen broj predmeta za prvih šest meseci u godini.
Tri predmeta sa elementima korupcije

Anketirani sugrađani smatraju da najviše kopupcije ima u zdravstvu, policiji, sudstvu i školstvu. Smatraju da bi nadležne službe trebalo više da se pozabave ovim problemom.

Prema Krivičnom zakonu pod korupcijom se smatraju mnoga krivična dela. Reč je o zlopupotrebi službenog položaja, prevari u službi, proneveri, trgovini uticajem, davanje i primanje mita, odavanje službene tajne i mnoga druga dela.

Korupcija je odnos koji se zasnova na zloupotrebi službenog odnosno društvenog položaja ili uticaja, u javnom ili privatnom sektoru, a u cilju sticanja lične koristi.U praksi se kopupcija najčešće shvata kao zloupotreba ovlašćenja radi lične koristi.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

8
penzioner Odgovori
Korupcija je veoma prisutna u SUBOTICI, posebno u SUDU, PORESKOJ UPRAVI, PIO FONDU.
Vesko Odgovori
Da je deset puta vise reseno predmeta, nebi bilo puno koliko ima korupcije i zloupotrb sluzb. polozaja.
wecker Odgovori
Korupcija - demokratski izraz po novom zargonu, u starom dobrom komunizmu to se zvalo
Podmazivanje. Al sto je mnogo-mnogo je . Demokratija nam izlazi i na usi i na dupe.
daca Odgovori
Za mito i korupciju treba jednako da odgovara lice koje je ponudilo mito i lice koje ga je primilo. Tek tada će da se smanji korupcija, jer ni ponuđač neće znati kako će se ponuda mita završiti. Da je ponuđač potpuno ispravan , ne bi nudio mito . Iznuda mita je mnogo teži prekršaj i treba biti strožije kažnjen. A sve je počelo od čašćenja ili nagrade za dobro obavljen posao i to je preraslo u iznudu i podmićivanje .
Ana Odgovori
Tri predmeta za 6 meseci,za ovoliki grad,to je kap u moru.Vecina nas koji rade u drzavnom sektoru,mogla bi samo u svojoj firmi nabrojati vise od tri.
Znam i da je prijava korupcije obaveza svakog gradjanina,ali trositi svoje zdravlje za opstu pravdu u ovakvom sistemu,je besmisleno.

Druga stvar je ,da je od maja 2013.god.,uvedeno novo krivicno delo/nezakonito zaposljavanje,a mislim da i to spada u korupciju.

Pa da razmislimo da to pocnemo prijavljivati........???
zzz Odgovori
Ja mislim da bi trbalo 3333 mesecno!
joso Odgovori
Po novom predlogu zakona uzbunjivacu koji svoju tvrdnju dokazuje na sudu za korupciju,sledi stalno zaposlenje u nekom javnom preduzecu,kao nagrada za savesnog gradjanina.Mislim da ce ovo dat prve rezultate u borbi protiv korupcije.
tetka Odgovori
Daco u pravu ste. Mi smo krivi što svakoga navikavamo na to da im za usluge manje ili veće dajemo ponudimo adekvatnu NAGRADU. Npr. na šalteru u medicinskim ustanovama dođeš da zakažeš pregled. Uobičajeni odgovor je:nema termina, tek za ........ Iza tebe stoji osoba sa 200 g. kafe ili čokoladom umotano u papir. To suptilno spusti u šalter /na očigled svih/ i dobije termin! Da to niko od nas ne praktikuje verovatno bi se lakše iskorenilo to zlo. Ili na primer ceo grad javno priča kolika je cena REZERVACIJE ginekologa ili babice za porođaj. I šta je ko uradio po tom pitanju?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.