Komentara: 0
Pregleda: 2652

Tri đaka u razredu

23.12.2008. u 13:02h
<p>Gradimir Marković, načelnik &Scaron;kolske uprave u Somboru, zadužen za Zapadnobački i Severnobački okrug, upozorio je da lokalne samouprave nisu ispo&scaron;tovale kriterijume za organizaciju nastave i da je &scaron;kolska mreža u Subotici u katastrofalnom stanju. On kaže da je veliki broj patuljastih odeljenja sa svega nekoliko učenika neracionalan i sa ekonomskog i sa pedago&scaron;kog aspekta.</p>
Tri đaka u razredu

- U razredima sa nekoliko đaka ne postoji razmena iskustava, niti zdrava konkurencija. Takva atmosfera loše utiče na decu, a ne postoji ni kadar za kvalitetnu nastavu. Racionalizacija školske mreže u Subotici je neophodna i u interesu dece - kaže Marković.
Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za razvoj kulturno-prosvetne oblasti i racionalizaciju školske mreže, kaže da Subotica ima oko 4.000 osnovaca manje nego pre 15 godina, a broj odeljenja je ostao isti.

- Prosečan broj đaka u odeljenjima je 19, odnosno 21,38 na srpskom, 18 na mađarskom i 10,6 na hrvatskom nastavnom jeziku. Pošto smo izborili prava da nacionalne zajednice mogu da se školuju na svojim jezicima, neophodno je da učenicima koji sede sami u učionicama ili sa još dva ili tri vršnjaka, što je zapravo bolesna atmosfera, omogućimo da se školuju u zdravim uslovima - kaže Ljubica Kiselički.

Ona ističe da u takvim razredima nije moguće započeti neku društvenu igru, horsko pevanje i slično.

- Da bi imali zdravu školsku mrežu neophodno je uvesti školske autobuse kojima bi se deca dovozila do škola i na svom jeziku se školovala sa adekvatnim brojem vršnjaka. Trenutna situacija, gde deca na odmorima stoje usamljena po školskim hodnicima, pod vidom prava učenika da uče na svom jeziku, zapravo je njihova zloupotreba da se zadrži radno mesto učitelja i nastavnika ili da škola dobije veća sredstva za materijalne troškove - kaže Kiselički.

- Imamo dosta škola sa lošim učionicama i bez nastavnih sredstava, pa ću javno prezentovati za sve škole stanje koje sam zatekla i predloge u interesu dece - kaže Kiselički. Ona predlaže i prekvalifikaciju nastavnog kadra. Njena ideja je da se oformi Pedagoški fakultet za dvopredmetnu nastavu.

- Nedostaje 33 profesora matematike, 22 engleskog jezika i značajan broj nastavnika fizike na mađarskom jeziku. Cilj nam je da jedan profesor bude vezan za jednu školu kako bi mogao da bude oslonac učenicima, da bude uključen u kulturni život škole i ukaže na moguće nedostatke - kaže Ljubica Kiselički.

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2652
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.