Komentara: 2
Pregleda: 4511

Tretman počinilaca nasilja

04.11.2013. u 15:51h
Izvor: RTV City
U Centru za socijalni rad, danas je predstavljena nova usluga „Tretman počinilaca nasilja u partnerskim odnosima“. Program Ujedinjenih nacija za razvoj pokreće uvođenje ove usluge u Subotici i Novom Sadu, u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“. Nosilac ovog projekta je Centar za socijalni rad Novog Sada, a partner u realizaciji je subotički Centar za socijalni rad.
Tretman počinilaca nasilja

Predviđeno je da program traje 15 meseci, od septembra 2013. do decembra 2014. Model za rad sa počiniocima nasilja preuzet je iz Norveške, gde se sa velikim uspehom sprovodi već 30 godina. U Srbiji model je uveden  pre dve godine i to u tri gradska centra – Beogradu, Nišu i Kragujevcu a uključiće se još 6 centara u Čačku, Leskovcu, Kraljevu,Kruševcu, Novom Sadu i Subotici.

Za sada se u Subotici za tretman menjanja obrazaca ponašanja dobrovoljno prijavilo petoro počinilaca nasilja u intimnim partnerskim odnosima. Svi oni će proći detaljnu individualnu procenu kojom će se utvrditi da li se mogu uključiti u grupni rad ili će se tretmen sprovoditi individualno. Osobe koje se u program uključe, prvo moraju potpisati ugovor o nenasilju pa zatim da prođu potrebne seanse u centrima gde će se razrađivati tehnike kontrole besa

Program obuhvata 24 seanse u okviru kojih će biti obrađeno 8 tematskih celina, u grupama sa optimalnim brojem od 6 do 8 osoba. Očekuje se da će najkasnije početkom 2014. početi grupni tretmani. Radnici Centra za socijalni rad Subotica koji će voditi ovaj psiho-terapeutski i edukativni program prošli su neophodne obuke u pružanju nove usluge u sistemu socijalne zaštite.

U Subotici je u toku 2012. godine bilo ukupno 65 žrtava porodičnog nasilja. Najveći broj počinilaca nasilja u porodici bio muškog pola, njih 48, dok je broj počinilaca ženskog pola iznosio 17. Za prvih devet meseci ove godine taj broj iznosi 53.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4511
Povezane teme

centar za socijalni rad

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

porodično nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.