Komentara: 45
Pregleda: 5750

Treća (opciona) doza vakcine protiv kovid-19 na poziv od sutra

17.08.2021. u 13:36h
Izvor: Subotica.com
Svi vakcinisani građani protiv virusa kovid-19, kojima je isteklo 180 dana od primljene druge doze vakcine, moći će po želji da prime treću, dopunsku dozu počev od sutra, 18. avgusta, na punktu u Novoj opštini. Građani ne treba da se prijavljuju za treću dozu, već će se pozivati putem SMS i imejl poruka sa linkom, koji će ih voditi na portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije.
Treća (opciona) doza vakcine protiv kovid-19 na poziv od sutra

Kako objašnjavaju iz Doma zdravlja Subotica, danas je počela distribucija vakcina za treću, dopunsku dozu iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ka Zavodu za javno zdravlje Subotica, koje će od sutra biti na raspolaganju građanima na punktu za imunizaciju u Novoj opštini. Po rečima direktorke Ivanke Beoković, treća doza nije obavezna, a građani mogu da biraju i koju će vakcinu primiti.

- To je skroz po slobodnoj volji i građanima se ostavlja mogućnost da odluče da li žele da prime treću dozu i pospeše imuni odgovor ili ne žele, a takođe im se ostavlja mogućnost da izaberu koju vakcinu žele da prime, da li onu kojom su se već vakcinisali i primili dve doze ili nekom drugom. Dakle, izbor je na građanima, da li žele treću dozu i koju - kaže Beoković.

Treća (opciona) doza vakcine protiv kovid-19 na poziv od sutraKako naglašava Beoković, oni građani koji žele da prime treću dozu vakcine ne treba da se prijavljuju niti da dolaze na punkt po sopstvenom nahođenju, već će, nakon isteka 180 dana od primanja druge doze vakcine, dobiti poziv putem SMS i imejl poruka sa linkom, koji će ih voditi na portal eUprave. Tamo će dobiti detaljnije informacije o vremenu i mestu, kao i o tome da li pripadaju kategoriji stanovništva kojoj se preporučuje treća doza vakcine.

- Treća doza vakcine se preporučuje osobama sa narušenim imunitetom, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, osobama na hemodijalizi i onima koji žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima. Takođe, treća doza se preporučuje osobama starijim od 70 godina i osobama starijim od 60 godina koje žive u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, zaposlenima u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, te građanima koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga. Ipak, nezavisno od toga da li pripadaju kategoriji kojoj se preporučuje treća doza, svako može da primi dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze, nakon dobijenog poziva od eUprave - poručuje Beoković.

Treća (opciona) doza vakcine protiv kovid-19 na poziv od sutraU zavisnosti od interesovanja građana za treću dozu vakcine, naša sagovornica kaže da će se u slučaju gužve na punktu u Novoj opštini, uvesti dodatni punkt za primanje treće doze, o čemu će građani na vreme biti obavešteni, kao i da će se dopunske doze distribuirati i ambulantama u prigradskim naseljima, kako građani ne bi morali da dolaze u grad da se vakcinišu.

Od početka masovne imunizacije u Subotici je podeljeno ukupno 95.600 doza neke od četiri raspoložive vakcine protiv virusa kovid-19, a 47.600 sugrađana je kompletno imunizovano, što čini oko 42,7 odsto odraslog stanovništva našeg grada.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 45
Pregleda: 5750

Povezana vest

Povezane teme

dom zdravlja subotica

vakcinacija stanovništva subotica

vakcinisanje

vakcinacija

imunizacija

ivanka beoković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.