Komentara: 61
Pregleda: 5729

Traktori i dalje na putu Subotica - Žednik, poljoprivrednici ne odustaju od svojih zahteva

16.11.2023. u 13:24h
Izvor: TV Subotica
Protest nezadovoljnih poljoprivrednika ušao je u četvrti dan. Rešenje se još uvek ne nazire, jer kako tvrde, Ministarstvo i dalje nije ispunilo zahtev koji se odnosi na plavi dizel, a sada je upitno i ukidanje naknade za odvodnjavanje, koje im je takođe, kažu, obećano. Traktori i dalje zaustavljaju saobraćaj na Žedničkom putu, a blokade iz dana u dan traju sve duže.
Traktori i dalje na putu Subotica - Žednik, poljoprivrednici ne odustaju od svojih zahteva

Učesnici protesta iz čitave zemlje okupili su se juče u Novom Sadu, a sastanku je prethodio poziv na pregovore iz nadležnog Ministarstva. Iz subotičkog udruženja kažu da je zajednički stav svih predstavnika da će o zahtevima za 2024. godinu pregovarati i to pred medijima, a da prethodno traže da se ispuni obećano za uređenje robnih berzi, plavi dizel i ukidanje naknade za odvodnjavanje.

- Dogovoreno je da 2023. godine bude otpisano pola odvodnjavanja, a 2024. u potpunosti da se ukida odvodnjavanje. Sad na kraju je ispalo da će biti pola otpisano za sledeću godinu, a pola ćemo morati da platimo odvodnjavanja – navodi Marko Gabrić.

Traktori i dalje na putu Subotica - Žednik, poljoprivrednici ne odustaju od svojih zahteva

S druge strane, paori su juče pregovarali sa predstavnicima lokalne vlasti i to o budžetu za poljoprivredu za narednu godinu. Kažu tražili su 99 miliona, ali Grad daje samo 50, koliko je iznosio budžet i za ovu godinu.

- Mi smo predstavili uniju osam udruženja subotičkih, koji obuhvataju sve delove poljoprivrede, i stočarstvo i ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo...Pokušali smo da iznesemo neke naše probleme, znači imali smo problem prošle godine, dobili smo neka sredstva, ali smo tražili da se to ove godine malo poveća, jer smo uvideli na tim konkursima da neke stvari baš nisu bile najbolje za sve oblasti poljoprivrede. Međutim nismo naišli na razumevanje, odobrena su sredstva koja su bila i za ovu godinu. Znači ponuda je 50 miliona i to je maksimum što Grad može da izdvoji – priča Marinko Kujundžić.

Traktori i dalje na putu Subotica - Žednik, poljoprivrednici ne odustaju od svojih zahteva

Nedostaci su uočeni u konkursima za osiguranje i mehanizaciju, dodaje Kujundžić.

- Konkretno za osiguranje, tu su se ratari prepoznali u tom povratu za osiguranje, ali recimo voćari i povrtari, njihove osigurane sume su mnogo veće i oni po hektaru mnogo više moraju da izdvoje, i oni se tamo nisu našli, tu smo hteli da proširimo. Što se tiče mehanizacije, to je bilo samo za ratarstvo, znači sad bismo da to proširimo i na ostale oblasti, da se obuhvati voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo, znači sektor mesa i mleka. Ne znam kako ćemo sad ovo da prekrojimo, ostalo je da se unutar udruženja dogovorimo i da sutra bude sastanak - dodaje Kujundžić.

Poljoprivrednici su i danas blokirali kružni tok na Žedničkom putu, saobraćaj je prekidan u intervalima od sat i po vremena, a nakon kraćeg propuštanja, mehanizacija se ponovo vraćala na put.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 meseci i 2 nedelje
Komentara: 61
Pregleda: 5729
Povezane teme

protest poljoprivrednika traktorima

protest poljoprivrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.