Komentara: 0
Pregleda: 3538

Tovarili pivaru na šleper

09.06.2010. u 18:06h
Izvor: Večernje novosti
<p>Biznismen iz Subotice Momčilo Rajić, poznat po nadimku Spas, većinski vlasnik Zrenjaninske industrije piva (ZIP), i njegov istoimeni sin poku&scaron;ali su minulog vikenda da iz pivare, u kojoj je proizvodnja obustavljena pre nekoliko godina, odnesu liniju za punjenje i etiketiranje fla&scaron;a.</p>
Tovarili pivaru na šleper

U tome ih je sprečilo nekoliko bivših i sadašnjih radnika pivare. Na licu mesta pojavili su se i policajci zrenjaninske PU, kaji su sprečili eventualne incidente, jer je situacija bila pred usijanjem.

- Uspeli su da odvezu jedan šleper. Po podne su se opet pojavili, ali saznali smo šta se događa i brzo reagovali. Zatražili smo od gradonačelnika dr Milete Mihajlova da pozove policiju kako bismo sačuvali imovinu pivare - kaže Radivoj Adamov, jedini zaposleni u "Pivari komerc", preduzeću čiji je stoprocentni vlasnik ZIP.

Adamov ističe da su rešenjem Ministarstva finansija, odnosno Poreske uprave, decembra 2006. godine, a zbog neisplaćenih dugova, poslovna zgrada i svi pogoni ZIP prešli u vlasništvo Republike Srbije.

- Niko ne sme da skine ni ciglu sa zgrade, jer je to sada vlasništvo države. To rešenje pokazali smo policiji kako bismo sprečili Rajiće da dalje oduzimaju imovinu. Vlasnik nas je napao, pitao šta mi uopšte radimo u fabričkom krugu... Odgovorili smo da se interesujemo za imovinu pivare, čijom rasprodajom ćemo mi naplatiti naša potraživanja. Tvrdio je da je došao da odnese opremu kako bi je prodao i tako namirio naša potraživanja, jer smo ga tužili zbog neisplaćenih zarada. Mahao je nekakvim rešenjem o dozvoli prodaje linije za flaširanje radi naplate potraživanja. Ali, to može jedino sud da sprovede - opisuje Adamov šta se minulog vikenda dešavalo u pivari.

Posle incidenta, vozač kamiona zahtevao je da se istovare stvari koje su već bile ukrcane u teretnjak, poručujući da ne želi da ima posla sa policijom.
Osim Poreske uprave koja je od 2006. u više navrata oglašavala prodaju imovine ZIP radi naplate duga od 307 miliona dinara, i oko 200 bivših radnika pune četiri godine ne mogu da naplate potraživanja od pivare. Posebno ih iritira to što su poreznici u prioritetu prinudne naplate. Zvanični podaci Centra za prinudnu naplatu NBS pokazuju da je račun ZIP blokiran duže od 1.000 dana, za više od 50 miliona dinara. Može da se dogodi da zbog ovoga automatski bude otvoren stečajni postupak i pivara ode na doboš.

IMA LI NADE
ČELNICI lokalne samouprave u Zrenjaninu nedavno su najavili da neće dozvoliti da propadne pivara sa tradicijom dužom od dva i po veka. U ZIP se, inače, od 2004. godine ne toči pivo, a od 200 radnika ostalo je desetak. Rade kao portiri i godinama nisu primili platu!

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 13 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3538
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.