Komentara: 23
Pregleda: 3463

"Toma" najgledaniji film u 2021. godini

11.01.2022. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Biografsko-dramski film "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića bilo je najgledanije ostvarenje u Subotici u 2021. godini, koje je u bioskopu "Eurocinema" pogledalo blizu 7.000 ljudi, a u Art bioskopu "Aleksandar Lifka" 1.300 gledalaca.
"Toma" najgledaniji film u 2021. godini

Da nije domaćih filmova, još jedna godina za nama bila bi vrlo tanka kada su u pitanju posete bioskopu. Kako predočava Eva Zrnić, menadžerka kulturnih programa u bioskopu "Eurocinema", tokom prošle godine je kroz ovaj bioskop prošlo preko 30.000 gledalaca, što u odnosu na 2020. godinu, kada je ta brojka iznosila samo 14.000, ocenjuje kao zadovoljavajuće, a veliki udeo u tome imaju filmovi "Toma" i "Južni vetar 2 – Ubrzanje", koji zajedno čine trećinu ukupnih poseta bioskopu.

- Film "Toma" je kod nas pogledalo blizu 7.000 ljudi, čime je on ubedljivo najgledaniji film ne samo u prošloj godini, već i nekoliko godina unazad. "Toma" je na repertoaru bio čak šest nedelja, a prikazan je 50 puta, pri čemu je svaka projekcija bila puna, tako da je stvarno oborio sve rekorde - kaže Zrnić. - Pored "Tome", film "Južni vetar 2 – Ubrzanje" je, takođe, dobro prošao i pogledalo ga je oko 3.500 gledalaca. Uz ova dva, dobro su još prošli "Marvelovi" filmovi, pre svega "Spajdermen" koji je napravio nešto bolje rezultate, a od animiranih "Tom i Džeri".

Ovi filmovi bili su najgledaniji i u Art bioskopu "Aleksandar Lifka", koji je zabeležio 10.300 poseta u prošloj godini, što je neznatno više u odnosu na 2020. godinu, kada je imao oko 8.500 gledalaca.

- Početak 2021. godine je bio zaista loš, a onda je u drugom delu godine vaskrsao "Toma" i publika se vratila u bioskop - kaže Aleksandar Toković, direktor Art bioskopa "Aleksandar Lifka". - "Tomu" je pogledalo 1.300 ljudi, a "Južni vetar 2 – Ubrzanje" 1.033 gledaca, tako da možemo reći da se domaći film nametnuo i vratio nam veru u ono što je bilo potpuno izgubljeno u tom prvom delu godine i odjednom se vratilo, pa je drugi deo godine uzlazno rastao, sve do kraja godine, što ocenjujemo vrlo pozitivno. Možda smo malo više očekivali i od filma "Nije loše biti čovek", ali su tada već praznici uzeli maha i nije uspeo dati sve od sebe.

"Toma" najgledaniji film u 2021. godiniPosle vrlo loše poslove 2020. godine, bioskopi su se trudili da u prošloj godini vrate publiku i nešto drugačijim programima. Tako je u bioskopu "Eurocinema" organizovan novogodišnji filmski maraton, dok je Art bioskop "Aleksandar Lifka" publici ponudio umetničke programe.

- Imali smo takve filmove kao što je bio prvi srpski film "Karađorđe" snimljen 1911. godine, filmove koji su snimljeni u Subotici od Zoltana Šifliša, kao i od Dejana Mrkića koji ima nekoliko dokumentarnih filmova, a jedan od tih je bio gradnja Sokolskog doma sa arhivskim snimcima. Imamo interesovanje određenih grupa građana i udruženja za prikazivanje tih starih filmova i gledaćemo da u budućnosti izlazimo njihovim željama u susret - kaže Toković.

- U narednim godinama planiramo da uvedemo maratone kao konstantu, budući da se novogodišnji filmski maraton pokazao kao vrlo dobar i da je značajno pospešio gledanost u bioskopu. To znači da za ovakve programe publike ima i da ćemo to u narednom periodu definitivno zadržati - dodaje Zrnić.

"Toma" najgledaniji film u 2021. godiniBioskopi i dalje posluju uz poštovanje protivepidemijskih mera, što se osim dezobarijera, dezinfekcije ruku i nošenja maski, odnosi i na smanjen kapacitet sale. Međutim, uprkos tome, prethodnu poslovnu godinu, uz nekoliko dana zatvaranja i skraćivanja radnog vremena, ocenjuju kao zadovoljavajuću i nadaju se normalizaciji poslovanja u godini pred nama.

- Prošla godina je bila u znaku domaćih filmova i možemo zaključiti da, iako pod merama i smanjenim kapacitetom, broj gledalaca se duplirao, što je zadovoljavajuće. Kada bi to bio pun kapacitet bioskopa, broj bi skočio na 40.000 gledalaca, a to je već blizu proseka u godinama pre pandemije. Dakle, ide ka normalizaciji, polako, ali sigurno, i ljudi su ponovo stekli naviku da dolaze u bioskop - kaže Zrnić.

- Početkom godine ćemo imati dobar program i dobre filmove, tako da očekujemo i publiku. Nažalost, ono što je u ovoj grani umetnosti simptomatično, jeste da bioskop vrlo brzo nađe  zamenu, pa se filmovi gledaju preko kompjutera, a čuo sam i preko tableta i telefona, što je degradiranje ove umetnosti. Taj osećaj kada film gledate u bioskopu, posebnom ambijentu sa prijateljima ostaje u sećanju. Tako da je to nešto za šta se trebalo izboriti u prošloj godini, ali s obzirom na to šta je sve prethodilo i kakva je bila 2020. godina, kako je počela prošla godina, dobro se završila - poručuje Toković.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 23
Pregleda: 3463
Povezane teme

Art Bioskop Lifka

bioskop u Subotici

bioskop Eurocinema

subotica bioskop

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.