Komentara: 28
Pregleda: 11907

Tokom marta otkriven nezapamćen broj radnika "na crno"

25.04.2017. u 17:26h
Izvor: Subotica.com
U prva tri meseca inspektori rada zatekli su preko 6.500 radnika „na crno“ što je značajno veći broj u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je na stručnom skupu, koji je  na Paliću okupio inspektore rada iz cele Srbije.
Tokom marta otkriven nezapamćen broj radnika "na crno"

Najveći broj radnika „na crno“ otkriven je prilikom obilaska poslodavaca tokom marta.

Samo u martu imali smo 3550 pronađenih radnika u radu „na crno“ što je nezapamćeno od kada se vodi evidencija u Inspektoratu za rad. To je posledica drugačije organizacije rada u Inspektoratu za rad, poboljšane tehničke opremljenosti i kao posledica ovakvih seminara, razmene iskustava. Moramo da budemo brzi i efikasni i to je posledica - kaže  pomoćnik direktora Inspektorata za rad Srbije, Dejan Kovačević i apeluje na građane da prijavljuju nove slučajeve - Otvoreni smo za saradnju, imamo dežurne telefone, svako ko ima informaciju može da prijavi rad na crno. Imamo dežurne ekipe, radnimo i pre i posle podne, kao i za dane državnih praznika. U vreme uskršnjih praznika više od polovina zaposlenih Inspektorata za rad je radila i kontrolisala da li će biti isplaćene uvećane zarade za rad za državne praznike. Non stop smo na terenu, što pokazuju i rezultati.

Na seminaru su predstavljeni i rezultati Istraživanja stavova privrede i građana o radu nadležnih u procesu suzbijanja sive ekonomije. Iako su stavovi privrednika sve optimističniji, i dalje jedan deo privrednika zalazi u sivu zonu, pre svega zbog visokih nameta.

- Četiri petine ispitanih privrednika smatra da se stepen sive ekonomije smanjio u odnosu na prethodnu godinu, ali ističu da preko trećina firmi u njihovoj delatnosti ipak nekim delom posluje u sivoj ekonomiji, bilo da su u pitanju neizdavanje fiskalnih računa, plaćanje poreza ili neprijavljivanje radnika. Iz godine u godinu povećava se verovanje da je država odlučna da se siva ekonomija suzbije.  Vidimo da je Vlada uradila prvi korak, usvojen je Nacionalni program a neke od mera su počele da se sprovode. Jedna od prvih  vidljivih mera je bila nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ usmerena na podizanja svesti građana o štetnosti sive ekonomije. Kao udruženje privrede insistiramo na drugim merama, kao što su smanjenje poreza i doprinosa na zarade za početnike u poslovanju - kaže  Slobodan Krstović iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj.

Na trodnevnom skupu  rečeno je i da je unapređenje bezbednosti  i zdravlja na radu jedan od najvažnih zadataka Inspektorata, te da će ova oblast biti prioritet u narednim akcijama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 28
Pregleda: 11907
Povezane teme

rad na crno

inspekcija

inspekcijski nadzor

inspekcija rada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.