Komentara: 55
Pregleda: 16506
Foto

Titova vila se prodaje za 800.000 evra

25.01.2022. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Konenova vila na Paliću, poznata i kao Titova vila, u samom srcu Palića, oglašena je na prodaju i to za 800.000 evra.
Titova vila se prodaje za 800.000 evra

Konenova vila, ušuškana među drvoredima Splitske aleje, restitucijom je vraćena nasledicima porodice Konen, nekadašnjim industrijalcima i veleposednicima, koji kako saznajemo ne žive u našoj zemlji i po pravosnažnosti rešenja Agencije za restituciju odlučili su da je prodaju. Vila je decenijama unazad bila u raljama birokratije, te je, prepuštena zubu vremena, i neophodna joj je ozbiljna rekonstrukcija.

Vila Konen, pripadala je jednom od tada najbogatijih Subotičana Vilhema Konena, suvlasnika klanice “Konen i Hartman”. Izgrađena je 1900. godine po projektu Ferenca Rajla, a za razliku od drugih vila koje su imale i ekonomski deo sa voćnjakom i vinogradom, iz  kuće je napravljen teniski teren.

- U kojoj je meri Rajhl uticao na vlasnika ili obrnuto ne možemo znati, ali je sigurno da ovaj objekat predstavlja još jedan njegov eksperiment u traženju svojstvenog izraza u arhitekturi. Rajhl je prihvatio centralnu lokaciju vile na parceli, okrenuo je prema zelenilu šume i formirao ukrasnu predbaštu „za pokazivanje” ali je umesto voćnjaka i vinograda iza vile postavio teniski teren - navodi se u objašnjenju Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. - Prihvatio je i centralnu organizaciju vile oko trpezarije koja je sa tremovima činila jezgro porodičnog i društvenog života, mesto susretanja i preplitanja života u zatvorenom prostoru i prirodi. Oko trpezarije su bile grupisane sve ostale prostorije. Bočno se pristupalo u gostinsku i spavaću sobu, koja je imala direktnu vezu sa kupatilom i zahodom. Za razliku od svih prethodnih rešenja na Paliću, ove prostorije je arhitekta pomerao i stavio u najbolji, funkcionalni međuodnos. Ma koliko da su prethodne vile odavale utisak luksuza, pitanje sanitarnog čvora ostajalo je nerešeno. U Konenovoj vili su se ove prostorije prvi put pojavile.

Titova vila se prodaje za 800.000 evra

Naglašeni zabati centralno postavljenih tremova ukazuju na funkcionalno najvažniji prostor vile. U toj igri sa stilovima, masama i oblicima, a u želji da se asimetrija vile što više naglasi, istakao je bočni toranj, koji je isključivo dekorativni element. U oblikovanju fasada nije prihvatio vladajući „švajcarski stil” ali ga nije ni odbacio u potpunosti. Primenio je drveni dvorišni trem i dekorativni bondruk po ugledu na švajcarske vile, ali je u oblikovanje ovih elemenata uveo vijugavu secesijsku liniju.  Rajhl je inspiraciju nalazio kako u secesiji, tako i u baroku i eklektici.

Početkom veka je izgrađeno tek nekoliko vila sa secesijskim karakteristikama, ali nijedna buduća nije uspela da nadmaši Konenovu vilu ni u organizaciji prostora, niti u oblikovanju.

Titova vila se prodaje za 800.000 evra

Porodica Konen je tokom Drugog svetskog rata doživela sudbinu mnogih svojih sunarodnika Jevreja, a komunistička vlast  je 1946. godine konfiskovala je svu imovinu zbog navodne saradnje Vilhema Konena mlađeg sa okupatorom, iako je bio antifašista i pomagao Narodnooslobodilački pokret. Bio je čak i u nemačkom i mađarskom zarobljeništvu kao oficir Vojske Kraljevine Jugoslavije. Posle rata je osuđen kao "narodni neprijatelj". Čak dva puta je izbegao smrtnu kaznu, a iza rešetaka je proveo više od dve godine, tokom kojih mu je oduzeta imovina.

Titova vila se prodaje za 800.000 evra

Raskošna vila na Paliću je nacionalizovana i vlasništvo države. U njoj je 1963. godine jednom prespavao Josip Broz i od tada je zovu i Titova vila. Dobrica Ćosić je u njoj pisao “Korene”, a tu su boravili i Oskar Davičo, Antonije Isaković, Milan Konjović...

Vilim Konen Mlađi rehabilitovan je 2013. godine, što je dalo osnov potomcima da od države traže povrat oduzete imovine, pa i vile na Paliću.

Izvor: Subotica.com
Konen Vilim (Titova) vila na Paliću Konen Vilim (Titova) vila na Paliću Konen Vilim (Titova) vila na Paliću Konen Vilim (Titova) vila na Paliću Konen Vilim (Titova) vila na Paliću Konen Vilim (Titova) vila na Paliću Konen Vilim (Titova) vila na Paliću Konen Vilim (Titova) vila na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 55
Pregleda: 16506
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.