• Pregleda: 2411

Terras: Građani i mesne zajednice moraju biti aktivniji u očuvanju životne sredine

Na Otvorenom univerzitetu održana je radionica za predstavnike mesnih zajednica na temu primene Zakona o Arhuskoj konvenciji u praksi. Radionicu je organizovalo Udruženje Terras u saradnji sa Arhus centrom.
Terras: Građani i mesne zajednice moraju biti aktivniji u očuvanju životne sredine

Cilj radionice je da se predstavnici mesnih zajednica obuče kako da dođu do informacija i prenesu ih građanima, te ih podstaknu da učesvuju na javnim raspravama za različita dokumenta i akte, a posebno studije u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu. Prema rečima Snježane Mitrović iz Udruženja Terras u praksi se često dešava da  nakon što investitor završi zakonsku proceduru i započne izgradnju objekta, javnost i mesne zajednice tek tada, sa zakašnjenjem, reaguju.

- Kada objekat počne da se gradi, tada je gotovo, nema reakcije i investitor je po zakonu uradio sve. Građani i predstavnici mesnih zajednica moraju pratiti obaveštenja. Lokalna samouprava je učinila značajan korak od kada nas, uduženja građana obaveštava a mi građane obaveštavamo  kada je tačno javni uvid, gde  mogu da dođu da se upoznaju. Tada jednom jedinom rečenicom mogu da utiču na to da se uradi studija, da se utvrdi na koji način će se ispunjavati uslovi, odnosno  da se taj objekat, pogon ili farma pridržavaju uslova životne sredine-kaže  rukovodilac Udruženja Terras, Snježana Mitrović, dodajući da je do sada odziv predstavnika mesnih zajednica bio na izuzetno niskom nivou-Na javne rasprave skoro niko ne dolazi.  A to je veoma važno  jer bi trebalo pratiti oblast građevinarstva kada se izdaju građevinske ili lokacijske dozvole, pa tek onda se dolazi do izrade studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Radionica je deo projekta pod nazivom „Značaj informisanja i učešća građana u odlučivanju za unapređenje životne sredine“, čiju su realizaciju podržali  Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i životnu sredinu, Grad Subotica i misija OEBS-a u Srbiji.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
rale Odgovori
zakonodavac bi trebao usloviti investitore da studija o zastiti zivotne okoline za sve bude obavezna sem za izgradnju npr.stanova i tada bi se sprecila razlicita zagadjenja u gradu.Inspekcijske sluzbe nisu dovoljno aktivne u vezi zastite zivotne okoline tako da kada investitor zavrsi projekat tesko da ce se korigovati ako se napravi propust vezano za smanjenje zagadjenja.Podrska udruzenjima koja su ovakave probleme koji se tice svih nas izneli u javnost i aktivirali i MZ da daju svoje primedbe ako gradjani smatraju da neki projekat netreba da se realizuje u njihovoj MZ ili pod posebnim uslovima kako bi stanovnici ziveli u zdavijoj sredini.
rade Odgovori
Organizator je nedovoljno upucen u mehanizam rada po M.Zajednicama , narocito u kompetencije pojedinaca u tom mehanizmu .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.