Komentara: 2
Pregleda: 2194

Teras slavi 24-ti rođendan

17.02.2014. u 14:05h
Izvor: RTV Yueco
Udruženje “Teras” iz Subotice obeležava 24 godine rada i postojanja. Na prostorima bivše Jugoslavije prvi su počeli da se bave organskom proizvodnjom. Udruženje TERRA'S osnovano je 1990. godine kao nevladino i neprofitno udruženje građana u cilju zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i zdravlja ljudi. Njihov rad je usmeren ka edukaciji, savetodavstvu, marketingu i promociji, naučno – istraživačkom radu, izdavaštvu i informisanju.
Teras slavi 24-ti rođendan

Začetnici ideje o formiranju Udruženja “Teras” bili su Boško Kovačević, Tereza Skenderović, Blažo Perović i drugi. U protekle 24 godine uspeli su da popularizuju organsku hranu i sada u Srbiji ima oko 300 organskih proizvođača. Zalaganjem Terasa donet je i prvi Zakon o organskoj proizvodnji i prošle godine je za subvencije izdvojeno 200 miliona dinara, što ranijih godina nije bio slučaj. Jedan od najboljih projekata je “organski obrok” u vrtićima, kako i osnivanje kooperativa.

Udruženje TERRA'S je od 1991. punopravni član IFOAM-a, Međunarodne federacije pokreta za organsku poljoprivredu i registrovano za obrazovanje, trening i savetodavstvo. U Terasu ističu da se mnogo radilo na edukaciji farmera i promovisanju organske hrane i zaštite životne sredine. (set up)

Organska poljoprivreda predstavlja proizvodnju ekološke hrane, uz korišćenje metoda koje ne uključuju savremene veštačke dodatke - pesticide i hemijska đubriva, ne sadrži genetski modifikovane organizme i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima. Budućnost organske poljoprivrede leži i na mladima, koji su trenutno nezaposleni, a imaju želju i volju da rade.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2194
Povezane teme
terras
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.