Komentara: 2
Pregleda: 2428
Foto

Terapeutska bašta u Školskom centru "Dositej Obradović" - da se vratimo prirodi

26.09.2023. u 13:04h
Izvor: Subotica.com
U Školskom centru "Dositej Obradović" juče je otvorena terapeutska bašta, koju su uredili nastavnici ustanove zajedno sa učenicima. Ovaj prostor služiće za realizovanje radionica i kutak u kome će učenici imati priliku da se vrate prirodi, i u kome će moći da uživaju u brojnim benefitima po svoje psihofizičko zdravlje.
Terapeutska bašta u Školskom centru "Dositej Obradović" - da se vratimo prirodi

Učenici ali i zaposleni u ovoj ustanovi sada imaju kutak u prirodi u kome su udobne klupe smeštene u zelenilo zimzelnog začinskog i ukrasnog bilja. Svi posetioci će moći da uživaju u brojnim benefitima koje nudi bašta - pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, koncentraciju i razmišljanje, razvoj senzomotornih veština kao i socijalizaciju.

Terapeutska bašta u Školskom centru "Dositej Obradović" - da se vratimo prirodi

- Čovek dolazi iz prirode, i ovakve terapije pomažu nam da joj se vratimo. To je naš dom, priroda je naš dom. Za ovakvu baštu ne moramo imati veliku baštu, dovoljno je da imamo prostor koji je pristupačan i onima koji zbog bolesti ili iz nekog drugog razloga ne mogu boraviti u prirodi. Ako donesete cveće, biljke, esencijalna ulja, kamenje, sveće - to će im pružiti mnogo zadovoljstva. Ovaj metod pruža nova iskustva, jednostavno je kako se mogu postići veoma veliki rezultati - kaže Martina Kalendova dodavši koje će to konkretne benefite imati učenici - Razne su mogućnosti - mnoge biljke se kao začinske koriste u kuvanju, ovde se mogu učiti dnevne aktivnosti, biljke se koriste u svakonevnom životu, mogu da ih seku, pripremaju hranu ili napitke, brinu o njima, zatim tu je i aspekt socijalizacije, ali i samostalnosti. 

Ovaj projekat realizovan je u saradnji Udruženja "Edukativna kuća" i ove ustanove, a podržan je i u okviru Erazmus+ programa. 

Terapeutska bašta u Školskom centru "Dositej Obradović" - da se vratimo prirodi

 - Ideja projekta jeste da oplemenimo prostor sa senzornom i terapeutskom baštom, koja ima brojne benefite za decu, za odrasle i za zajednicu generalno. Želeli smo da javni prostor upotrebimo  u teraputske svrhe, tako on ima mogućnost da jača senzomotorne veštine. Ono što je jako važno jeste da smo u okviru projekta imali prilike da idemo na studijske posete u druge zemlje, gde smo smo videli kakva je tamo praksa, i da donesemo neki primer dobre prakse - kaže Dajana Baltes, predsednica Udruženja "Edukativna kuća", dodavši da su baštu uredili zaposleni i učenici - Da bi bašta izgledala ovako, potrudili su se zaposleni u školskom centru i deca koja su ovde učenici, oni su udružili svoju snagu i potencijal. 

Da je učešće u ovakvim projektima i za samu školu je od izuzetnog značaja potvrdila je i zamenica direktora ove škole Dragana Čučković

Terapeutska bašta u Školskom centru "Dositej Obradović" - da se vratimo prirodi

 - Svi uslovi su se poklopili - imali smo prostor, imali smo želju i potrebu za nečim ovako korisnim. Ovaj put je jedini put kojim treba da ide specijalna škola, s obzirom na strukturu dece i na njihov senzibilitet - kaže ona. 

Izvor: Subotica.com
Otvaranje terapeutske bašte u OISŠ "Dositej Obradović" Otvaranje terapeutske bašte u OISŠ "Dositej Obradović" Otvaranje terapeutske bašte u OISŠ "Dositej Obradović" Otvaranje terapeutske bašte u OISŠ "Dositej Obradović" Otvaranje terapeutske bašte u OISŠ "Dositej Obradović" Otvaranje terapeutske bašte u OISŠ "Dositej Obradović" Otvaranje terapeutske bašte u OISŠ "Dositej Obradović" Otvaranje terapeutske bašte u OISŠ "Dositej Obradović"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 2
Pregleda: 2428
Povezane teme

dom učenika Dositej Obradović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.