Komentara: 25
Pregleda: 7492

Tender za nabavku softvera zaobišli iz „umetničkih razloga“

01.07.2014. u 17:55h
Izvor: Subotica.com
Gradska uprava planira da, preko direktnog pregovaračkog postupka i bez raspisivanja javne nabavke, od firme „Mega computers engineering“ iz Beograda kupi softver za automatizaciju kancelarijskog poslovanja. U obrazloženju zašto neće biti tendera se navodi da „iz umetničkih razloga nabavku može izvršiti samo određeni ponuđač“.
Tender za nabavku softvera zaobišli iz „umetničkih razloga“

U Gradskoj upravi, nakon našeg pitanja da prokomentarišu koji su to „umetnički razlozi“ za kupovinu računarskog softvera bez javne nabavke, odgovaraju „da se to tako zove“, te da je sve odobrila Uprava za javne nabavke Republike Srbije.

Iako, prema obrazloženju Gradske uprave, ovakav softver poseduje ili može da izradi isključivo pomenuta firma iz Beograda, javilo se nekoliko nezadovoljnih vlasnika firmi iz oblasti informacionih tehnologija, koji ne vide razloge zašto su isključeni iz ove nabavke.

- Moja kompanija radi identične vrste softverskih rešenja, a mogao bih da navedem bar još četiri firme koje imaju identična rešenja. Subotička Gradska uprava nije, u konkursnoj dokumentaciji, navela nikakve objektivne razloge zašto se isključuju i druge firme iz ovog postupka – kaže vlasnik jedne od firmi, koji se i pismeno žalio Gradskoj upravi, ali je upućen na Upravu za javne nabavke Republike Srbije.

U dopisu Uprave za javne nabavke se, između ostalog, navodi, da je direktan pregovarački postupak sa beogradskom firmom odobren jer Gradska uprava zahteva nabavku softvera „Hermes – integralni informacioni sistem za organe lokalne samouprave“, na koji pravo polažu koautori Dejan Mijatović i Aleksandar Popović iz Beograda, koji su odgovorna lica u firmi „Mega computer engineering“.

- Napominjemo da je mišljenje Uprave zasnovano na oceni o ispunjenosti formalno pravnih uslova za primenu pregovaračkog postupka bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda. Datim mišljenjem ni na koji način ne ulazimo u pitanje celishodnosti javne nabavke. Pored toga, naručilac posla je obavezan da obezbedi da ugovorena cena u pregovaračkom postupku ne bude veća od uporedive tržišne cene – navodi se u mišljenju Uprave za javne nabavke Republike Srbije, koje je potpisao dr Predrag Jovanović.

Dodatak:

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 7492
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.