Komentara: 17
Pregleda: 6215

Tek svaki treći lekar pristao da nosi bedž: Ne primam mito - radim za platu

19.09.2011. u 18:51h
Izvor: RTV Yueco
Tek svaki treći lekar pristao da nosi bedž: Ne primam mito - radim za platu

Tek svaki treći lekar u Subotici je pristao da nedelju dana nosi bedž "Ne primam mito - radim za platu". Ostala većina je to odbila uz obrazloženje da oni svakako ne primaju mito i nemaju potrebu da nose bedž. Kako većina lekara tvrdi da ne prima mito, tako i većina građana misli suprotno, čak 78% građana misli da je zdravstvo nakorumpiranije u Srbiji. Kako bi se ovi odnosi promenili, Udruženje građana "Srbija u pokretu" pokrenulo je akciju "Ne primam mito - radim za platu", a sve navedeno je prezentovano na završnoj konferenciji u Gradskoj kući.

Istraživanje TNS Medium Gallupa iz 2006. godine pokazalo je da građani Srbije imaju percepciju da je stepen izraženosti korupcije u zdravstvu na veoma visokom nivou. Rezultati istraživanja iz 2009. godine još jednom pokazuju da 78% ljudi smatra da je najkorumpiraniji sektor zdravstveni. Udruženje građana "Srbija u pokretu" krenulo je u realizaciju projekta "Ne primam mito - radim za platu" kako bi se korupcija smanjila, i to kroz edukaciju i stanovništva i lidera lokalnih samouprava, ali i sa samim lekarima kojima je bilo ponuđeno da potpišu Deklaraciju - Izjavu volje kojom bi podržali ovu inicijativu i stavili bedž na kome piše: „Ne primam mito, radim za platu“.

U Subotici nije prikupljeno ni dovoljno potpisa za usvajanje građanske antikorupcijske deklaracije. Komentarišući ove činjenice, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo i socijalnu zaštitu Maria Biači izjavila je da zapanjena činjenicom da je po rezultatima Subotica pretposlednja na listi od 5 gradova koji su učestvovali u ovom projektu.

Završeni projekat "Ne primam mito, radim za platu" imao je za cilj promovisanje pozitivnih vrednosti među lekarima i njihovim pacijentima, osnaživanje građana i građanki da se bore protiv korupcije i smanjenje korupcije u svim segmentima društva. Ideja članova Udruženja je da nakon završetka projekta osposobe i internet sajt na kojem će građani moći da prijavljuju slučajeve korupcije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 6215
Povezane teme

ne primam mito

stop korupciji

mito u zdravstvu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.