Komentara: 1
Pregleda: 4481

Tehnološki višak preti subotičkim radnicima

20.01.2009. u 21:12h
<p>Subotičanin Imre Seker je krajem pro&scaron;le godine progla&scaron;en za tehnolo&scaron;ki vi&scaron;ak i ostao je bez posla. On je u firmi ATB &bdquo;Sever" radio 26. godina u komercijali, a po potrebi i u odeljenju za projektovanje.</p>
Tehnološki višak preti subotičkim radnicima

Ostalo mi je još 12 godina do penzije. Tražiću novi posao, ali mislim da će biti teško. Završio sam Višu tehničku školu u Subotici, a koliko znam, sada nije velika potražnja za radnike moga obrazovanja - rekao je Imre Seker.

Njegovu sudbinu podelilo je još 70 radnika „Severa", kao i 15 zaposlenih u konditorskoj firmi „Pionir". U fabrici za proizvodnju vagona „Bratstvo" radnici su, učestalom najavom štrajkova, uspeli da se izbore za zaostale zarade, a ovih dana rukovodstvo firme „Hemos" trebalo bi da proglasi 41 radnika za tehnološki višak. U subotičkom Sindikatu kažu da je krajem prošle godine oko 400 radnika proglašeno za tehnološki višak.

Potpredsednik Saveza sindikata Subotice Ištvan Huđi kaže da ima dve vrste tehnološkog viška. Jedan je zbog smanjenja obima posla, a drugi je posledica oduzimanja državnog zemljišta i njegovo davanje na licitaciju.
- Smatram da posledice ekonomske krize ne bi trebalo da se lome preko leđa radnika, nego da se, na nivou države, sa socijalnim partnerima to reši. Može da se izradi nekoliko mera, kako bi poslodavcima bilo u cilju da zadrže radnike, a ne da ih otpuštaju - objašnjava Huđi, dodajući da je na menadžmentu grada da učini Suboticu privlačnijom za strane investitore i samim tim, obezbedi nova radna mesta.

U Subotici sada ima blizu 20.000 nezaposlenih. U Sindikatu ističu da bi bilo poželjno da se, prilikom otvaranja novih radnih mesta u firmama koje su u vlasništvu stranog kapitala, formiraju sindikati, jer bi se na taj način znalo šta se dešava i radnik bi mogao da se zaštiti.
-Sindikati nisu poželjni u stranim firmama, jer masa poslodavaca ne želi sindikat i kontrolnu barijeru, jer ako ne poštuju zakon mi prvi reagujemo. Mislim da Subotica nije dovoljno iskoristila svoj pogranični položaj, jer strani investitori naš grad nekako obilaze - ističe Huđi.

U gradskoj upravi kažu da je Subotica iskoristila blizinu granice, kroz razne međunarodne projekte i pristupne fondove Evropske unije. Firme poput „Metro" i GTC nisu odustale od investiranja u grad na Severu Bačke.
- Problem nam je nedostatak lokacija, ali to bi trebalo uskoro da se reši, kada parcela kod Druge kasarne pređe u vlasništvo grada. S druge strane, trebalo bi da se okrenemo ulaganju u banjski turizam na Paliću i tu da dovedemo investitore. Prema informacijama koje imam, niko u većim stranim firmama nije otpušten. Jedino u „Loheru" za 30 radnika, koji su bili primljeni na određeno vreme, nije produžen ugovor - ističe pomoćnik gradonačelnika za investicije

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 4481
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.