Komentara: 9
Pregleda: 7468

Tavankućani traže jaslice i granični prelaz

25.07.2017. u 11:59h
Izvor: Politika Online
Ni na selu nema ko da čuva decu, pa meštani traže jaslice. Pobratimstvo sa mađarskim selom Čikerija sa kojim zajedno traže otvaranje graničnog prelaza.
Tavankućani traže jaslice i granični prelaz

Meštani Tavankuta od nedavno imaju nove pobratime, nakon što su još pre nekoliko godina potpisali povelju o bratimljenju sa mađarskim prekograničnim naseljem Kaćmar, sada su se povezali i sa najbližim susedom, mađarskom Čikerijom.

- Nema dva naselja koja su bliže jedno drugom. Između kuća sa srpske i mađarske strane razmak nije ni 300 metara, i to je nekada bilo jedno selo - kaže za Politiku Goran Mihaljević, predsednik Skupštine MZ Tavankut. Odluku o bratimljenju potpisao je i Laslo Korbelj, predsednik opštine Čikerija, koja broji oko hiljadu duša, ili bar pet puta manje od Tavankuta. Prve prekogranične komšije dogovorile su razmenu kulturnih programa, folklornih grupa, ali ne nameravaju da ostanu samo na tome. - Naš cilj je da zajednički utičemo na vlasti obe zemlje da se ovde otvori granični prelaz upravo zbog blizine dva naselja između čijih stanovnika postoje i rodbinske veze - kaže Mihaljević.

Mada je susedno selo na razdaljini od pet minuta hodom, da bi stigli do Mađarske, Tavankućani moraju „okolo” preko Subotice ili susednog naselja Bajmok. Uostalom, deo Tavankuta nazvan Čikerija, kako se zove i susedno selo, odavno je poznato po čuvenoj „zelenoj” granici, koju su decenijama „trasirali” razni krijumčari.

- Granični prelaz je dugoročni plan, kao i rešenje za vodovod i kanalizaciju, ali mi imamo i svakodnevne probleme koji meštanima otežavaju život, a za njihovo rešavanje nisu pogrebne ni velike investicije, ni dugo vreme. Stalno pregovaramo sa nadležnima u gradu, ali se još ništa nije promenilo - kaže Mihaljević.

Stanovnicima Tavankuta nedostaje pedijatar, navodi predsednik Skupštine Mesne zajednice, naročito što ovom Domu zdravlja gravitiraju i stanovnici okolnih naselja Ljutovo i Mala Bosna.

Najmlađi stanovnici Tavankuta u centru su još jedne teme, zahteva meštana da im se otvore jaslice za decu do tri ili do pet godina. Slika sela u kojem nema potrebe za „dadiljama” i „tetkicama”, jer tu je okućnica, dvorište, bake, komšije ili starija deca koja će pričuvati najmlađe, više nije aktuelna. O tome je na društvenim mrežama progovorio Samir Bošnjak koji kaže da nemaju gde da ostave svoju bebu nakon što se i supruga zaposlila. Prema računici Mihaljevića, ove i naredne godine biće bar dvadesetoro dece za jaslice.

- Mnogi Tavankućani su se zaposlili u Slobodnoj zoni i nemaju kome da ostave decu. Međutim, ima mnogo meštana koji nisu zvanično zaposleni, idu u nadnicu ili rade na svojoj zemlji, i za njihovu decu su potrebne jaslice. Dolazili su i urbanisti i imali smo razgovore sa Predškolskom ustanovom „Naša radost”. Objašnjeno nam je da čekaju odobrenje za novi plan otvaranja jaslica po prigradskim naseljima. Pronalaženje prostora za jaslice takođe ne bi trebalo da predstavlja problem - ističe Mihaljević.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 7468

Povezana zviždaljka

Povezane teme

tavankut

jaslice

čikerija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.