Komentara: 1
Pregleda: 6406

„Tatravagonka” preuzima „Bratstvo”

21.12.2008. u 09:58h
<p>Većinski vlasnik Fabrike vagona &bdquo;Bratstvo&rdquo; Vladimir Delić potpisao je predugovor o prodaji paketa svojih akcija slovačkoj fabrici &bdquo;Tatravagonka&rdquo;, a od 12. decembra za novog v.d. direktora imenovan je Novica Petrović, ma&scaron;inski inženjer, biv&scaron;i direktor proizvodnje u preduzeću &bdquo;Nekst&rdquo;.</p>
„Tatravagonka” preuzima „Bratstvo”

Funkciju je preuzeo nakon što je prethodnom direktoru „Bratstva” istekao šestomesečni ugovor.

„Bratstvo” je prethodne godine poslovalo na ivici opstanka, a dugovi su do sada, kako se tvrdi, premašili cifru od 7,5 miliona evra. Prema rečima Milana Popovića, predsednika Veća samostalnog sindikata, većinski paket akcija će verovatno biti preuzet početkom sledeće godine, a strana firma već ima svog predstavnika u Upravnom odboru fabrike.

Naime, deo malih akcionara, koji imaju preko 20 odsto akcija a zaposleni su u „svojoj” fabrici štrajkom su „isterali” deo zaostalih plata za septembar. Petrović kaže za „Subotičke novine” da će do praznika dati i oktobarske zarade.

— One će biti isplaćene da bi novi vlasnik, „Tatravagonka”, koji bi trebalo do 1. januara da preuzme fabriku, imao „čistiju” situaciju. Radnici imaju posla. Novi kupac će verovatno deo svoje proizvodnje preneti u subotičku fabriku, jer im je delatnost gradnja vagona. Potpisivanje ugovora je u toku, meni cena još nije poznata, ali je Delić saopštio zaposlenima da je svoj paket akcija prodao, jer je procenio da ne može dalje da vodi fabriku zbog gubitaka, ali da su radnici u dobrim rukama, jer su dobili uspešnog i poznatog proizvođača iz branše, što može da poboljša i stanje u fabrici i razvoju Subotice — rekao je Petrović.

Zaposleni kažu da znaju i da je fabrika dugo blokirana i tvrde da sve što je zarađeno od proizvodnje ide na račun „Unibrosa”, drugog preduzeća dosadašnjeg većinskog vlasnika „Bratstva”, a od ulaganja stranog kupca zavisi hoće li fabrika stati na noge. Ukoliko se i na primeru „Bratstva” potvrdi praksa da strani kapital kupuje naše fabrike u krizna vremena, da bi „izvukao” iz pogona što se još može izvući, bez ulaganja, radnicima će teško pomoći i štrajkovi da zadrže radna mesta i u starim trošnim pogonima.

***

Iz starih pogona „isparili” novi vagoni?

U fabrici se priča da je novi kupac za „Bratstvo”ponudio oko 15 miliona evra, a da li će se ulagati u novu proizvodnju, još se ne zna. Po pogonima se šuškalo da je pre privatizacije oko 50 vagona „isparilo” iz fabrike, bez traga, a do danas se ne zna ko je stajao iza tih optužbi ili manipulacija! Dugovi nastajali i u to vreme ne isparavaju.

***

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 6406
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.