Komentara: 6
Pregleda: 3638

Takmičenje risara uskoro dobija trajnu lokaciju održavanja

07.07.2015. u 16:59h
Izvor: RTV City
Nakon Dužijance malenih koja je održana proteklog vikenda, jedna od mnogobrojnih manifestacija u okviru programa obeležavanja ovogodišnje Dužijance, Takmičenje risara, održaće se u subotu 11. jula na imanju Stipana i Blaženke Šarčević u Žedniku.
Takmičenje risara uskoro dobija trajnu lokaciju održavanja

Organizator manifestacije je Udruženje bunjevačkih hrvata „Dužijanca“, a učestvovaće 30 odraslih i 5 dečijih parova iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine i prigradskih i gradskih mesnih zajednica.

Iako je prošle godine ovo takmičenje otkazano zbog lošeg vremena, ove je prognoza naklonjena ljubiteljima i učesnicima ove tradicionalne žetvene svečanosti. Program počinje u 6 sati okupljanjem risara, zatim će u 6:30 uslediti odlazak na njivu i smotra risara, a u 7 sati počeće pletenje užadi.

U 8 sati služiće se risarski ručak, a takmičenje će početi sat vremena kasnije. Održaće se prikaz rada na starim mašinama, promocija gastronomskih specijaliteta, a nastupiće i folklorna grupa HKC „Bunjevačko kolo“ iz Starog Žednika. Tačno u podne biće proglašeni pobednici takmičenja.

U Udruženju bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ kažu da postoji plan da se u budućnosti konačno definiše lokacija održavanja Takmičenja risara, a sve u cilju turističke promocije Dužijance kao najveće žetelačke svečanosti i pratećih programa. Postoji mogućnost da se zakupi određeni prostor u Đurđinu koji će infrastrukturno biti opremljen i uređen, međutim, konačan plan Udruženja je kupovina prostora na kojem će se održavati ovo takmičenje.

Budžet ovogodišnje Dužijance iznosi oko 3,5 miliona dinara. Sredstva su delom obezbeđena iz budžeta grada, Pokrajine, Hrvatskog nacionalnog vijeća i drugih izvora. Za ovogodišnjeg bandaša i bandašicu izabrani su Nikola Bašić i Martina Ivković.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3638
Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

takmičenje risara

dužijanca 2015

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.