Komentara: 0
Pregleda: 2788

Takmičar UMK "Paligo Palus" predstavljao Srbiju na 31. Spartatlonu u Grčkoj

10.10.2013. u 18:33h
Na 31. Spartatlonu, ultramaratonskoj trci, koja se tradicionalno održava u Grčkoj na potezu od Atine do Sparte dugom 246 kilometrara, predstavnik Srbije je bio Igor Vojnić Zelić, član Ultramaratonskog kluba "Paligo Palus" sa Palića.
Takmičar UMK "Paligo Palus" predstavljao Srbiju na 31. Spartatlonu u Grčkoj

Spartatlon je istorijska ultramaratonska trka koja se održava u septembru svake godine u Grčkoj, a ove godine je 27. i 28. septembra  održana  31. po redu. Dužina trke je 246 kilometara i trči se od Atine do Sparte. To je jedna od najtežih i najzahtevnijih trka u svetu zbog vremenskih uslova, dužine i konfiguracije terena po kojem se trči.

Spartatlon oživljava legendu o Fidipidesu, drevnom atinskom trkaču koji je 490. godine pre nove ere, pre bitke kod Maratona, poslat u Spartu da traži pomoć u ratu između Grka i Persijanca. Prema drevnom istoričaru Herodotu, Fidipides je stigao u Spartu dan nakon njegovog odlaska iz Atine, pa otuda i vremenski limit ove trke od 36 sati za koje takmičari treba da pređu stazu dugu 246 kilometara.

Takmičar UMK "Paligo Palus" predstavljao Srbiju na 31. Spartatlonu u Grčkoj

Ove godine po prvi puta Srbiju je na tom takmičenju koje se održava od 1983. godine predstavljao Igor Vojnić Zelić, član Ultramaratonskog kluba "Paligo Palus". Na trci je učestvovao 321 trkač iz četrdesetak zemalja širom sveta.

Igor je na ovom svojevrsnom nezvaničnom Svetskom prvenstvu uspeo da istrči 246 kilometara od Atine do Sparte i tako bude jedan od 146 trkača koji je završio ovu prestižnu trku, u vremenu od 35 h 37 min i 30 sec što je bilo dovoljno za 126 mesto.

Takmičar UMK "Paligo Palus" predstavljao Srbiju na 31. Spartatlonu u Grčkoj

Imajući u vidu da se na trci pojavljuju najbolji “ultramaratonci” Iz celog sveta ovaj rezultat je veoma dobar kao svojevrsan doprinos priključenju srpskog ultramaratona svetskim tokovima i trčanja na najvećim trkama. Ukoliko se ovome doda činjenica da se ovaj ultramaraton ubraja u 10 najtežih svetskih trka takvog tipa rezultat još više dobija na značaju.

Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2788
Povezane teme

ultramaratonski klub paligo palus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.