Komentara: 6
Pregleda: 4173
Foto

Tajna dobrih čvaraka je u osećaju

25.02.2019. u 13:21h
Izvor: Subotica.com
Sada već dobro poznata manifestacija "Čvarkijada", ovog vikenda okupila je rekordan broj ekipa koje su se takmičile u pravljenju domaćih i duvan čvaraka, a posetioci, koji su pristizali tokom celog prepodneva, rado su degustirali ove tradicionalne specijalitete i tražili savet za njihovo pripremanje od pravih "majstora zanata".
Tajna dobrih čvaraka je u osećaju

Specijalitet zapadne Srbije, duvan čvarke, sugrađani su bili u prilici da probaju od pet ekipa koje su u naš grad doputovale iz Valjeva, kako bi se družile i predstavile stare recepte za pripremu dobrih duvan čvaraka.

- Nema neke posebne tajne, to je stvar samog osećaja. Potrebna je enormna količina mesa i dugotrajno kuvanje uz, naravno, osećaj za dovoljnu količinu soli i drugih začina koji se po potrebi dodaju - rekao je Predrag Živanović, takmičar koji je predvodio jednu od ekipa iz Valjeva.

Tajna dobrih čvaraka je u osećaju

Osim ekipa koje su se takmičile u pravljenju duvan čvaraka, na ovogodišnjoj manifestaciji takmičilo se još i 70 ekipa u pravljenju domaćih čvaraka, pretežno iz Subotice, Kikinde, Malog Iđoša i drugih okolnih mesta, dok su tri inostrane ekipe otkazale učešće, kako su organizatori objasnili, iz opravdanih razloga.

- Trebalo je da dođe ekipa iz Nemačke, iz neposredne blizine Dortmunda, ali su zbog bolesti jednog člana otkazali učešće. Ekipa iz Hrvatske nije došla, iz razloga što njihova ženska članica očekuje prinovu, dok je ekipa iz Bačalmaša otkazala jer joj se učešće na drugoj manifestaciji preklopilo sa našom - objasnio je Aleksandar Ranković, predsednik skupštine Mesne zajednice Peščara, dodajući da se za "Čvarkijadu" sve više interesuju privatnici, restorani i pekare koje žele da sponzorišu manifestaciju i obezbede nagrade pobednicima takmičenja. - To je pokazatelj da dobro radimo i to nas motiviše da radimo još bolje. Ova manifestacija je pomogla i u promociji naše Mesne zajednice, postali smo prepoznatljivi po njoj i u vreme dešavanja, građani iz svih delova Subotice dolaze u Peščaru da bi se družili i uživali u čvarcima.

Tajna dobrih čvaraka je u osećaju

Mesna zajednica Peščara već treću godinu zaredom organizuje manifestaciju "Čvarkijada", koja ima za cilj očuvanje i promociju tradicionalnih načina pripremanja hrane od domaćih proizvoda. 

Izvor: Subotica.com
3. "Čvarkijada" 3. "Čvarkijada" 3. "Čvarkijada" 3. "Čvarkijada" 3. "Čvarkijada" 3. "Čvarkijada" 3. "Čvarkijada" 3. "Čvarkijada"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 4173
Povezane teme

mz peščara

čvarkijada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.