• Pregleda: 2273

Tajna dobrih čvaraka je u osećaju

Sada već dobro poznata manifestacija "Čvarkijada", ovog vikenda okupila je rekordan broj ekipa koje su se takmičile u pravljenju domaćih i duvan čvaraka, a posetioci, koji su pristizali tokom celog prepodneva, rado su degustirali ove tradicionalne specijalitete i tražili savet za njihovo pripremanje od pravih "majstora zanata".
Tajna dobrih čvaraka je u osećaju

Specijalitet zapadne Srbije, duvan čvarke, sugrađani su bili u prilici da probaju od pet ekipa koje su u naš grad doputovale iz Valjeva, kako bi se družile i predstavile stare recepte za pripremu dobrih duvan čvaraka.

- Nema neke posebne tajne, to je stvar samog osećaja. Potrebna je enormna količina mesa i dugotrajno kuvanje uz, naravno, osećaj za dovoljnu količinu soli i drugih začina koji se po potrebi dodaju - rekao je Predrag Živanović, takmičar koji je predvodio jednu od ekipa iz Valjeva.

Osim ekipa koje su se takmičile u pravljenju duvan čvaraka, na ovogodišnjoj manifestaciji takmičilo se još i 70 ekipa u pravljenju domaćih čvaraka, pretežno iz Subotice, Kikinde, Malog Iđoša i drugih okolnih mesta, dok su tri inostrane ekipe otkazale učešće, kako su organizatori objasnili, iz opravdanih razloga.

- Trebalo je da dođe ekipa iz Nemačke, iz neposredne blizine Dortmunda, ali su zbog bolesti jednog člana otkazali učešće. Ekipa iz Hrvatske nije došla, iz razloga što njihova ženska članica očekuje prinovu, dok je ekipa iz Bačalmaša otkazala jer joj se učešće na drugoj manifestaciji preklopilo sa našom - objasnio je Aleksandar Ranković, predsednik skupštine Mesne zajednice Peščara, dodajući da se za "Čvarkijadu" sve više interesuju privatnici, restorani i pekare koje žele da sponzorišu manifestaciju i obezbede nagrade pobednicima takmičenja. - To je pokazatelj da dobro radimo i to nas motiviše da radimo još bolje. Ova manifestacija je pomogla i u promociji naše Mesne zajednice, postali smo prepoznatljivi po njoj i u vreme dešavanja, građani iz svih delova Subotice dolaze u Peščaru da bi se družili i uživali u čvarcima.

Mesna zajednica Peščara već treću godinu zaredom organizuje manifestaciju "Čvarkijada", koja ima za cilj očuvanje i promociju tradicionalnih načina pripremanja hrane od domaćih proizvoda. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Sanitarac Odgovori
Sve je ti lepo, samo to ne treba raditi ispred ambulante i za sobom treba lepo sve spremiti, pocistiti i oprati. A to je izostalo. Al sta ocekivati od pojedinaca, to je njihov nivo, oni bolje ne znaju. Svinjokolji, kuvanje ajvara, trknje i dzaku, pevaljke, mesaljke. Samo leba i igara. Ni slucajno knjizevno vece. Od tog beze ko djavo od krsta.
Pajo Odgovori
Gubljenje vremena!Bruka nigde politike .Niko da ista promovise politicki.Ziri nema pojma kakav je najbolji cvarak.Bruka.
Pajo Odgovori
Posle objave prosli put da ce biti ova manifestacija ja svratio da vidim kako se to topi i gle cuda'
Zeljko Odgovori
Ispred objekta ambulante i zabavišta u MZ “Peščara” u Šabačkoj ulici, održana je treća po redu “ Čvarkijada”. Aleksandar Ranković predsednik MZ je za sobom ostavio lep pečat.
ACA
Tako je to u varošima i državama , kad mesari vode politiku , a političari peku rakiju i čvarke .
Zx Odgovori
Đorđe Čvarkov
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.