Komentara: 5
Pregleda: 9137

Tajna česme kod Majšanskog mosta

16.08.2017. u 16:14h
Izvor: TV Subotica
Česma kod Majšanskog mosta veoma je popularna – mnogi sugrađani dolaze iz drugih delova grada po vodu, verujući da je boljeg kvaliteta od one gradske. Drugi, pak, dolaze zbog toga što u svojim kućama još uvek nemaju gradski vodovod.
Tajna česme kod Majšanskog mosta

Kod stare zelene česme na samom ulazu u Željezničko naselje, svako malo neko zastane da natoči vodu. Čak sa Čordaškog puta svakog dana do bunara dođe i i Radiša Stanković. Natoči koliko može da poveze na biciklu, jer kaže, nema gradski vodovod. Kroz osmeh dodaje da dolazi zbog vode, ali i da bi održao kondiciju.

- Voda iz mog bunara nije ispravna. Bunar sam ja sam bušio, međutim, vodu već dugo nisam nosio na kontrolu, pa ne bih da rizikujem - objašnjava Radiša.

Na teritoriji grada nekad je bilo čak 186 javnih česmi – arteških bunara, kao i takozvanih Viktorija česmi, poput ove kod Majšanskog mosta. Još pre dvadesetak godina pokazalo se da voda iz starih bunara nije sigurna i ispravna za piće, pa je sudbina gotovo svih bila – zapečaćena.

Od 68 upravo ovakvih česmi, koliko ih je bilo, krajem devedestih godina je odlučeno da ih ostane svega pet, i one su tada priključene na gradski vodovod.

Priča o jednoj od retkih česmi koja je ostala u funkciji, nije ni najmanje bajkovita, navodi Petar Doroslovački, iz rukovodstva MZ „Željezničko naselje“. Da opstane upravo ova kod Majšanskog mosta odlučeno je iz krajnje praktičnih razloga – osim što je pravac veoma frekventan, mnogi koji stanuju u ovom delu Subotice još uvek nemaju vodovodnu mrežu.

- S obzirom na to da je ovo stvarno frekventan pravac, da mnogo građana dolazi da sipa vodu, voda je možda naizgled boljeg kvaliteta nego u domaćinstvima, ili u školama, nekim objektima. To je zbog toga što se ovde česma jako često koristi, veoma je veliki protok. Grad ovu vodu plaća Vodovodu - pojašnjava Doroslovački.

U Željezničkom naselju još 12 ulica nema vodovodnu mrežu. Dobra vest je da je za pet ulica izrađena projektna dokumentacija i da će već sledeće godine kvalitetna voda stići i do ovih domaćinstava. Zbog toga se iz ove mesne zajednice nadaju da će čuvena česma uskoro biti više ukras i uspomena na neka prošla vremena, te da će svako u svom domu moći da se napije upravo ove vode – sa gradskog vodovoda.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 9137
Povezane teme

železničko naselje

česma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.