Komentara: 2
Pregleda: 3206

Tadić: Odnosi Srbije i Hrvatske temelj stabilnosti JI Evrope

19.07.2010. u 01:09h
Izvor: Blic
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Subotici da su odnosi Srbije i Hrvatske jedan od temelja stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i da Srbija podržava ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.
Tadić: Odnosi Srbije i Hrvatske temelj stabilnosti JI Evrope

Na obeležavanju 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Tadić je rekao da Srbija vodi politiku očuvanja identiteta kulture, jezika i pisma svih naroda koji u njoj žive i naglasio da ne sme da bude dovedeno u pitanje nijedno od tih prava.

Tadi ć je u Suboticu, na obeležavanje godišnjice DSHV, došao zajedno sa svojim hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem koji od danas boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji.

 

Predsednik Srbije poručio je da Hrvati u Vojvodini imaju obavezu, odgovornost i pravo, kao što i on kao predsednik Srbije ima obavezu odgovornost i pravo da, kako je rekao, da sve od sebe kako bi sve kulture i svi identiteti postojali u Srbiji.


"Uvek možete računati na mene kada je u pitanje razvoj bilateralih odnosa Srbije i Hrvatske i u meni ćete uvek imati saveznike za interese, kulturni indentiet i posebnosti Hrvata u Vojvodini", poručio je Tadić.

 

Josipović je rekao da u predsedniku Tadiću ima partnera u jačanju politike koja manjine doživljava kao bogatstvo i vezu između država.

 

"Naše manjine, hrvatska u Srbiji i srpska u Hrvatskoj, imaju posebnu ulogu i značaj, ne samo što kao demokratske države moramo manjinama osigurati prava, već zato što računamo na vas kao most između država", rekao je on.
"Želim da vaša grana i dalje zeleni i cveta i da se tradicija prisutnosti Hrvata u ovoj ravnici očuva i u budućnosti", poručio je Josipović i dodao da će Hrvatska, pošto bude primljena u EU, svim sredstvima pomagati integraciju ostalih zemalja regiona.

Predsednik DSHV Petar Kuntić podsetio je da ta stranka u koaliciji sa Demokratskom strankom (čiji je Tadić lider) i da ima republičkog poslanika, a da je Tadić na prvim izborima za predsednika Srbije dobio 78 odsto glasova u Subotici.

Josipović je dvodnevnu posetu Srbiji započeo jutros dolaskom u Beograd, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije. Njih dvojica su se založili za unapređenje saradnje dve zemlje i rešavanje otvorenih pitanja, kao i za vansudsko poravnanje u slučaju uzajamnih tužbi za genocid.

Na konferenciji za novinare posle razgovora, Tadić i Josipović izrazili su uzajamnu podršku u procesu evropskih integracija. Kao otvorena pitanja koja treba rešiti dvojica predsednika su pobrojali pitanja povratnika u Hrvatsku, pitanje granice, pitanje nestalih, pitanje manjina i zaštite njihovih prava.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3206
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.