Komentara: 11
Pregleda: 2365

SVM: U zaštiti poljoprivrednih proizvođača

20.05.2015. u 17:36h
Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Saopštenje Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara prenosimo u celosti.
SVM: U zaštiti poljoprivrednih proizvođača

Savez vojvođanskih Mađara neće odstupiti od ostvarivanja svog izbornog programa, koju je izradio u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima, a čiji najvažniji deo je stvaranje uslova da manja, domaća poljoprivredna gazdinstva mogu stvoriti i povećati svoj zemljišni posed. Predsedništvo SVM ni u narednom periodu neće podržati takva eventualna pravna rešenja koja bi pružanjem specijalnih pogodnosti favorizovala velika privredna društva po ovom pitanju. Pored  toga ponovo naglašavamo da ni ubuduće ne možemo podržati otvaranje mogućnosti da stranci u Srbiji mogu bez ograničenja kupovati zemljište.

Namera povećavanja produktivnosti rada ne sme dovesti do onemogućivanja opstanka zemljoradničkih porodica koji generacijama žive od ratarske i stočarske proizvodnje i u zadnjim godinama, decenijama su obezbedili da agrar u Srbiji postane najuspešnija grana privrede.

Savez vojvođanskih Mađara u proteklih godinu dana, kao deo vladajuće koalicije, se zalagala da Vlada obezbedi poseban akcenat na rešavanje svakodnevnih problema poljoprivrednih proizvođača. U okviru ovih rešenja ima i takvih pitanja na  čijem rešavanju prethodne Vlade ništa nisu uradile, čak su i ignorisali postojanje tih problema.

Međuresorna radna grupa čiji rad koordinira državni sekretar iz reda SVM-a, koja je formirana sa ciljem da predloži reformu sistema zdravstveno - penzijskog osiguranja na taj način da obaveze nosioca malih poljoprivrednih gazdinstava budu zavisne od veličine poseda koje obrađuju kao i od prihoda koju ostvaruju na svom imanju. Dosadašnji rad po ovom pitanju ima predznake na osnovu kojih se može očekivati da će predložena rešenja biti usvojena sa elementima pravednosti, održivosti i srazmernog terećenja gazdinstava sa ovim obavezama.

Druga dva pitanja iz domena agrara u kojima su se posebno angažovali političari agrarne struke iz Saveza vojvođanskih Mađara se odnosilo na oslobađanje od obavezne registracije priključnih poljoprivrednih oruđa, odnosno stvaranje uslova nesmetanijeg prometa svojih proizvoda manjih gazdinstava na lokalnim pijacama.

SVM će radom svojih političara iz oblasti agrara učiniti sve da se ova i ovakva pitanja koja utiču na rad i uslove života poljoprivrednih proizvođača što brže i na što prihvatljiviji način rešavaju i u narednom periodu.

// kraj saopštenja

Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 2365
Povezane teme

svm

savez vojvođanskih mađara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.