Komentara: 23
Pregleda: 8764
Foto

SVM potpisao koalicioni sporazum sa SNS i na republičkom nivou

15.08.2016. u 13:23h > 18:34
Izvor: Subotica.com
Savez vojvođanskih Mađara je juče u Beogradu potpisao Koalicioni sporazum o ostvarivanju zajedničkih programskih opredeljenja sa Srpskom naprednom strankom. Na osnovu sporazuma, SVM-u su pripala četiri mesta državnih sekretara.
SVM potpisao koalicioni sporazum sa SNS i na republičkom nivou

Predsednik SVM, Ištvan Pastor je na konferenciji za novinare rekao da je sporazumom potvrđeno opredeljenje ove stranke da bude deo izvršne vlasti.

- SVM ima četiri državna sekretara u ministarstvima infrastrukture, zdravstva, poljoprivrede i obrazovanja. Danas će biti sednica Saveta na kojoj će se definisati odgovarajuće kadrovsko rešenje, koje ćemo tokom sutrašnjeg dana ponuditi. Učinićemo napor da na svim nivoima vlasti budemo konstruktivan i pouzdan partner - kaže Ištvan Pastor i dodaje - Doživeo sam dogovor kao pošten, koji je sačinjen na liniji zajedničkih interesa, međusobnog uvažavanja i poštovanja i na bazi partnerstva. Ocenjujući period od izbora želim da kažem da je SVM sačuvao ugled, rejting i političku snagu na političkoj sceni Srbije. Pokušaj slabljenja i rastakanja SVM koji su trajali duže od godinu dana su potpuno propali, moram da citiram mađarsku izreku koja bi u slobodnom prevodu glasila „Ko drugom jamu kopa, sam u nju padne“. SVM je deo većine na državnom, pokrajinskom nivou i u više od 20 lokalnih samouprava a „kopači jama“ ne postoje nigde, jer su pali u jamu koju su sami kopali i to je jedna pouka koja se mora izvući iz ovog perioda.

Prilog: Koalicioni sporazum SVM-SNS (PDF, 4mb)

SVM potpisao koalicioni sporazum sa SNS i na republičkom nivou

Sporazum je prema Pastorovim rečima konkretizacija generalnih opredeljenja dve stranke u 11 tačaka, po pitanju evropskih integracija, položaja AP Vojvodine, regionalnog razvoja i infrastrukture.

- U tom delu se nalaze veliki infrastrukturni projekti kao što je okončanje „Y“ kraka u naredne tri godine, obaveza republike vezana za finansiranje okončanja izgradnje Narodnog pozorišta u iznosu od 1,25 milijarde dinara u naredne tri godine, pokretanje razvojnog projekta na Paliću, proširenje postojećih graničnih prelaza, kao i pretvaranje Tise u međunarodni plovni put. Zajedničko opredeljenje je da sačuvamo železničku infrastrukturu, kao i da za puteve drugog i trećeg reda na teritoriji AP Vojvodine u „Putevima Srbije“ bude izdvojeno najmanje 25 odsto budžeta. U oblasti poljoprivrede ostali su nedovršeni zajednički projekti vezani za rešavanje pitanja penzijskog osiguranja malih poljoprivrednih gazdinstava, a poseban dogovor se odnosi na zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru i javnim preduzećima- kaže Pastor.

Koalicioni sporazum reguliše i pitanja iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite, okončanja resitucije u odnosu na crkvene zajednice.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za novinare SVM-a povodom potpisivanja koalicionog sporazuma na republičkom nivou Konferencija za novinare SVM-a povodom potpisivanja koalicionog sporazuma na republičkom nivou Konferencija za novinare SVM-a povodom potpisivanja koalicionog sporazuma na republičkom nivou Konferencija za novinare SVM-a povodom potpisivanja koalicionog sporazuma na republičkom nivou Konferencija za novinare SVM-a povodom potpisivanja koalicionog sporazuma na republičkom nivou Konferencija za novinare SVM-a povodom potpisivanja koalicionog sporazuma na republičkom nivou Konferencija za novinare SVM-a povodom potpisivanja koalicionog sporazuma na republičkom nivou Konferencija za novinare SVM-a povodom potpisivanja koalicionog sporazuma na republičkom nivou
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 8764
Povezane teme

svm

savez vojvođanskih mađara

srpska napredna stranka

potpisivanje sporazuma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.