Komentara: 41
Pregleda: 4701

„SVM na raskrsnici“

25.09.2012. u 16:06h
Izvor: Magyar Szó
Vojvođanska mađarska zajednica i Savez vojvođanskih Mađara stigli su do važne „raskrsnice“ i trenutak je takav kada treba da odlučimo, da donesemo zajedničku odluku o tome u kom smeru da idemo dalje, kakve ćemo pravce sebi odrediti i prihvatiti ih – stajalo je, pored ostalog, u pozivu za sastanak koji je krajem prošle nedelje u Kanjiži organizovao Savez vojvođanskih Mađara i na kojem je učestvovalo oko 350 funkcionera ove stranke, intelektualaca i predstavnika civilne sfere i crkava.
„SVM na raskrsnici“

Tragano je, zapravo, za odgovorom na pitanje da li, nasuprot dosadašnjoj praksi, a prilagođavajući se promenama koje su nastupile, SVM može i da li sme da na lokalnom nivou stupi u koaliciju sa onim snagama koje su u protekle dve decenije bile na drugoj strani političke razdelnice, prvenstveno sa Srpskom naprednom strankom.

U vidu zaključnog tona ovog sastanka, definisano je da SVM već postojeće koalicije neće rušiti, ali da, ukoliko sitacija bude promenjena, može da podrži i nove koalicije.

– Na sastanku je izrečeno da SVM ne želi da ruši sklopljene saradnje, ali ako to drugi budu učinili i dođe do takvih situacija u kojima mi nismo aktivni učesnici, ali se činimo nezaobilaznima, prvenstveno u dijaspori, da onda mi tome treba da se prilagodimo na taj način da, uzimajući u obzir interese naše zajednice, definisane ciljeve Nacionalnog saveta Mađara, ideje uključene u strateške programe i izborne programe, uspostavimo odnose sa onima koji će formirati većinu – izjavio je predsednik SVM-a Ištvan Pastor nakon sastanka.

Po ovom osnovu, promene se najpre mogu očekivati u Malom Iđošu, gde je Demokratska stranka, porušivši raniji dogovor, većinu u lokalnoj samoupravi formirala bez SVM-a – navodi se u tekstu „Mađar so“-a.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 41
Pregleda: 4701
Povezane teme

svm

savez vojvođanskih mađara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.