• Pregleda: 5525

Svim sredstvima do srpsko-mađarskog pomirenja

Svim sredstvima do srpsko-mađarskog pomirenja

O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti mora se razgovarati, a parlamentarna demokratija, kao poligon razgovora, danas nema alternativu, rekao je u subotu u Subotici predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Na otvaranju međunarodne konferencije pod nazivom "Prostor i vreme nakon 1918. godine - Mogućnost manjinske politike", Pastor je kazao da je "odnos većine i manjine permanentno prisutan društveni problem za koji ne postoji jedinstveno i univerzalno rešenje".

"Taj problem svaki dan traži nalaženje odgovora na aktuelnu situaciju i taj odgovor zajednički treba da daju većina i manjina", naglasio je Pastor.

Prvenstveni cilj međunarodne konferencije je, kako je Pastor istakao, da se na dostojanstven način obeleži 90 godina od nastanka prve mađarske stranke u Vojvodini, ali je, pored toga, važnost skupa i otvaranje nove putanje međusobnog komuniciranja, razgovora i upoznavanja srpskog i mađarskog naroda.

"Ubeđeni smo da je nemoguće objasniti današnjicu i planirati sutrašnjicu ako se ne suočimo sa onim traumama i činjenicama koje svako od nas nosi u sebi i kao pojedinac i kao deo društva", kazao je Pastor. On je dodao da današnja konferencija treba da pokrenu jedan serijal skupova u čijem fokusu bi bile neke od tema zajedničke prošlosti od 1918. godine do danas.

U radu konferencije u Subotici učestvuju i članovi Mešovite srpsko-mađarske komisije istoričara, koja treba da istraži zločine počinjene u dve zemlje od 1941. do 1948. godine. Nakon okončanja rada te komisije, parlamenti dve zemlje treba da prihvate zajedničku skupštinsku odluku u kojoj bi se priznali i osudili ratni zločini koji su počinjeni u Drugom svetskom ratu i nakon njega.

Kopredsednik Komisije sa mađarske strane, istoričar Ferenc Glac, istakao je će Mešovita komisija "upotrebiti sva raspoloživa sredstva, ako treba i politička, kako bi se stvorili uslovi za istorijsko srpsko-mađarsko pomirenje". Glac je podsetio na činjenicu da se Komisija u slučaju Zakona o restituciji obratila predsednicima dve države i da su sporne odredbe tog zakona kasnije ispravljene u Zakonu o rehabilitaciji.

Kopredsednik Komisije sa srpske strane, akademik Vojislav Stanovčić je podsetio na prijavu koju su u Budimpešti, protiv nepoznatih počinilaca, zbog navodnog genocida počinjenog u Vojvodini nad Mađarima u zimu 1944/45. godine, podnela dva poslanika mađarske opozicione desničarske stranke "Jobik".

"To svakako ne odgovara realnosti jer su to bile žrtve ideoloških ili klasnih opredeljenja. Likvidirani su oni koji su imali velika imanja i preduzeća, ili su bili u nekoj drugoj partiji ili vlasti", rekao je Stanovčić, dodajući da to svakako nije genocid.

Za razliku od prošle godine, kada srpska strana Mešovite komisije nije raspolagala nikakvim sredstvima, ove godine je u budžetu Srbije predviđeno 10 miliona dinara za njen rad.

Sa druge strane, Mađarska je rad svog dela komisije prošle godine finansirala sa 100 hiljada evra.

Izvor: RTV

povezane teme

27
Dusan Odgovori
Bolje se pozabavite hrvatsko-srpskim pomirenjem.... to je mnogo veci vulkan.
Ime Odgovori
Dragi ljudi, sugrađani, ovaj tekst možda nije u dovoljnoj meri (bez politike) napisan, ali može da posluži kao jako dobar uvod za sve ono što bi trebalo da bude u Subotici nadalje.
Ne bih voleo ovde da roditelji svoju decu vaspitavaju u ostrašćenom smislu nacionalnosti i netrpeljivosti prema drugim nacijama, nije to dobro.

Zamislite na primer, .. jedan pripadnik nije bitno koje nacije . . . čitav život mrzi drugu naciju i onda, desi se situacija da se slučajno neki pripadnik te nacije koju mrzi zadesi u situaciji da mu spasi život, ... pa da li bi i onda mogao da mrzi tu naciju? Da li takva ekstremna situacija treba da se desi da se probudi čovekoljublje među nama Subotičanima.

Politiko, počev od ratova u Bosni, Hrvatskoj, pa nadalje sa Kosovom, i poslednjih ne znam koliko sa Vojvodinom - SVE SI NAS ZAJEBALA!
ma da Odgovori
Jos jedna politicka igra pred izbore.

Prvo, ne razumem deo ovog teksta gde se navodi pomirenje dve nacije???? A kada smo se to mi posvadjali? Ili Pastor i ostala svita koja je bila prisutna na toj konferenciji drugacije misle? Da li cemo dozvoliti da nam politicari nametnu ideju o tome kako su dve nacije posvadjane medjusobno pa ce sada oni kao da nas mire? Jednom pricaju kako smo mi multinacionalna sredina i da treba da budemo primer svima ostalima, a onda posle pricaju kako smo mi posvadjani i kako nas treba miriti. Prestanite da nam govorite kako treba da zivimo svoje zivote. Izmedju Srba i Madjara nema svadje niti ce je biti i nemojte da stvarate laznu predstavu o zivotu u Subotici i da stvarate nepostojecu svadju, mrznju itd... Samo jeftini politicki trikovi, jer nemaju o cemu drugom da razgovaraju. Sto se tice ekonomske situacije u Subotici koja utice na svakoga bez obzira ko je, odavno su potrosili kredit kod naroda.
Sramite se!
Gerhard Odgovori
Posle završtka rata šta su uradili komunisti u Vojvodini bio je genocid prema nemačkom i mađarskom narodu.Da li treba da nabrajam logore gde su ubijani nemci i starosedeoci iz Vojvodine?Ovo je primedba na izlaganje Stanovčića u subotu da posle rata nije bilo genocida.Biće sad replika da šta su oni uradili za vreme rata ,dobili su samo šta su zaslužili.To je samo potvrda da su komunisti isti kao i fašisti.
SUgradjanin Odgovori
Jos jedna u nizu jeftina politicka sprdnja sa ciljem da se razdvoji narod a pri tome da se pokupe glasovi i pare za nadolazece izbore a sve zarad punjenja njihovih dzepova,skretanja paznje ovog i onako napacenog naroda.
CIRINELA Odgovori
@Gerhard
Naravno gsn Gerhard, za vreme racija stanovnike vojvodine nisu ubijali mađari i nemci niti su u tome učestvovali starosedeoci. To su bili marsovci niukom slučaju mađari i zato su komunisti bili fašisti a mađari nisu. E jebem ti zaključivanje kad u priči kreneš od onih što su poslednji nešto učinili a svoje zaboravljaš.
cika pera Odgovori
cemu pomirenje naroda kad nije bilo ni svadje?? molim g. pastora da ne poistovecuje sebe i svoju stranku sa madjarskim narodom, kao sto nije ni ds srpski narod. potpuno iste greske koje je radio milosevic. napad na sps = napad na srbiju. e nije tako!
Mali Pera Odgovori
Dakle, opet izmišljanje tople vode, stvaranje novih komisija, otvaranje novih partijskih i rođačkih radnih mesta, naplaćivanje dnevnica, putovanja, a istina se odavno zna ! Gospodo , rat je gadna, jako gadna stvar i desilo se mnogo ružnog i tragičnog. Mnogo toga se rasčistilo, ali neke stvari su ostale.Ali gvožđe se kuje dok je vruće...Ovo je sad samo podgrevanje nacionalističkih strasti u svrhu dnevne politike i nastupajućih izbora !
Ja,kao Srbin , nisam u svađi ni sa jednim Mađarom, trenutno ni sa ostalima, a bio sam u svađi , uglavnom sa lošim ljudima i sa onima sa kojima se jako razilazim u shvatanjima.Sa mnogima sam se izmirio, nekima sam oprostio, neki su meni oprostili jer nisam svaki put bio u pravu. Upravo sam stigao do suštine:štap ima dva kraja,u ovom izmišljenom slučaju ,mađarski i srpski.Prema tome,ko se svađao taj neka se i miri, tu su sudovi i nadležni da reše probleme.A od diranja odavno mrtvih , sa obe strane, nema više koristi , može biti samo štete.Mislite o tome i dajte se u pamet, gospodine Pastor, u pamet, a ne u buđenje demona jer oni mogu da pojedu i onoga ko ih je probudio i ko misli da će mu služiti bez pogovora ...
balkanac Odgovori
gerhard Meni su pradedu strica obesili na banderu madjarski fasisti u Aleksandrovu a babu koja je bila dete od 10 i njenog brata od 12 godina umalo nisu streljali.Spaslo ih je samo perfektno znanje madjarskog jezika od strane moje prababe. Nemojte govoriti da se zlocini nisu desili i nemojte ih negirati! Ako vam ovde ne odgovara uvek mozete podneti zahtev za drzavljanstvo maticne drzave i otici tamo gde je istorija drugacije pisana!
rax Odgovori
opet ovoliko pametnih ovde na ovom mestu. komisija vec radi par godina, samo srbija ne daje novac za komisiju. tako da nece biti nista novo, vec je ove godine navodno komisija dobila pare ili su joj obecali kao i vojvodini. pastor ovo ne prica sada, vec duze vremena, ali se u subotici o tome ne cuje, jer madjari nemaju mesta u srpskim medijima od kada je ds na vlasti. a inace zbog cega bi bas na ovom komisiji stedeli, pa valjda i mi madjari placamo porez ovoj drzavi.
biba Odgovori
Opet talasanje. Ako se nismo pomirili od 1918.g, neće nam skoro ni poći za rukom. Svako ima svoju istinu, a možda u sledećih 100 godina i donesemo zajedničku. Do tada, hajde da živimo zajedno, jel može to biti i gore.
Gerhard Odgovori
Pročitajte polako:kada je mađarska vojska vratila ove teritorije pod svoje,dogodili su se zločini: Sirig,racija itd.nije sporno koga je stigla pravda izručeni su Jugoslaviji i obešeni su,ti koji su odlukom suda pogubljeni verovatno su i zaslužili i tačka.Posle pojavljivanja partizana na ovim prostorima pogubljeno više desetine hiljada mađara i nemaca bez sudske odluke.Nemojte mi pričati da su svi bili ratni zločinci.Ko je bio osuđen od komunista i za jednu nevinu žrtvu.E zato ja kažem da su bili komunisti i fašisti isti.
balkanac Odgovori
gerhard dve reci SANDOR KEPIRO! Poslednji i najbolji primer o tome koliko je madjarskoj stalo do pomirenja pogotovo posle dolaska desnice na vlast. Mislim da je prejako izjednacavati komunizam i fasizam. Sto se tice poslovice da je pravda spora ali dostizna u Kepirovom slucaju nije se ostvarilo.
Gerhard Odgovori
Balkancu(sam sebi dao ime):Kepiroa je generalstab stavio pod istragu 1943-12 a 1944-06 je osuđen na 10 godina zatvora(fašisti sami sebi sudili).Posle rata nova komunistička vlast ga je opet osudio na 14 godina zatvora(mađari sami sebi sudili).Svi relevantni učesnici suđenja 2011 god. tvrde da su ga mogli osuditi samo po komandnoj odgovornosti a što je ipak posle toliko vremena teško dokazati.Da li znati da je načelnik generalštaba mađarske vojske Sombathelji Ferenc osuđen na doživotni zatvor u Mađarskoj posle rata, a na insistiranje Jugoslavije je izručen i pogubljen na Petrovaradinu.Opet Vas pitam za nedužne žrtve u Vojvodini posle rata da li je neko osuđen od komunista?
balkanac Odgovori
gerhard Slazem se da nije niko osudjen ali dali to znaci da su madjari i ostali koje su komunisti pogubili vredniji kao ljudi od hiljada i hiljada zrtava u centralnoj srbiji. ja ipak nisam cuo da SABAC ILI LISICIJI POTOK KAO NAJVECA STRATISTA NEKOMUNISTA TRAZE DA SE POMIRE SA BEOGRADOM. Ili mozda gresim
vodimo ljubav a ne rat Odgovori
Evo ja, neznam za ostale, kao Srbin postujem a imam dobre prijatelje medju Madjarima a sto se Madjarica tice e njih prosto obozavam
balkanac Odgovori
MENI JE DEVOJKA MADJARICA I JA JE JAKO VOLIM.
Gerhard Odgovori
Ajde ispočetka.Moj komentar se odnosio na izjavu akademika Stanovčića koji je rekao da se u Vojvodini nije desio genocid posle rata.Tvrdim da jeste.Većina nemačkog naroda je istrebljen,jedan deo proteran i jedan jako mali deo je ostao u Vojvodini,mađari su malo bolje prošli, oko 10 posto populacije je nastradao.Da li znate za "čango" mađare, cela populacija je proterana, a njih 42 su streljali u Subotičkoj prvoj kasarni.I opet tvrdim da su komunisti ni u čemu nisu bolji od fašista.Samo komuniste još nije stigla zaslužena kazna.
ma da Odgovori
Ne bih mnogo da komentarisem ovu budalastinu, ali ljudi, pa vi upravo ovim vasim sramnim i besmislenim prepucavanjima dajete podrsku Pastoru i ostalim budaletinama. Sada mogu slobodno da kazu: Eto vidite da se mrze. Ajde, pamet u glavu i razmisljajte kako ce te sutra platiti racune...
rax Odgovori
za "ma da": ti kanda zaboravljas da u vojvodini zivi 300000 madjara, naravno da cemo podrzati pastora, jer spominje se samo racija. za raciju madjarska vlada nije znala, ali nama madjarima svaki diskutant na bilo kom forumu moze da pljune u lice da smo fasiste, treba da znamo koliko je madjara pobijeno, gde su im grobovi, tada ce mozda biti pravde. inace za naupucene ova komisija radi vec duze. i jos nesto za tvoju informaciju, da li znas da u srbiji zivi 30% manjina. po tebi manjine ne bi trebale imati pravo, samo vecina, tako ne funkcionise demokratija! da je srbija normalna drzava ne bi trebali da se osnuju razni nacionalni saveti, ali u sr mora, jer samo ovako mogu manjine doci do svojih nacionalnih i ljudskih prava.
balkanac Odgovori
rex Uvek su Madjari ugrozeni ali posebno pred izbore. To je cinjenica cista kao suza. Ja bih prvi glasao za SWM da se po bilo cemu razlikuju od vecine srpskih politicara. Medjutim to nije tako. Svi oni pocev od KASE, KUCERE,PASTORA I OSTALIH rade samo za svoj licni interes! Madjara se sete samo u kampanji. Uostalom nece svi Madjari glasati za swm posto licno poznajem i 4 Madjara radikala! P.S. po zadnjem popisu Madjara je 223000 ukupno u Srbiji.
Laslo Odgovori
Za "ma da": prvo se cudim da urednici sajta nisu izbriasali uvrede koje ste napisali.Drugo:morate shvatiti da manjine u Vojvodini ne vide mogucnost za opstanak ako glasaju za beogradske partije.Da li ponekad procitate izjave Kiselickog o nacionalnim savetima,da li DS ikad organizovao proslavu 15 marta ili 20 avgusta(najveci madarski praznici),kako su se "demokratske parije ponasale prilikom rasprave u skupstini o rehabilitaciji itd, itd.Ajde sad jos jednom pitajte zasto glasamo za SVM.
dado Odgovori
Čitaj "SVIM SREDSTIMA" = SVIM PARAMA. Ako imas problem koji nemožeš da rešiš s pari....
ti gi reši s mnogo pari.hehehe
ma da Odgovori
rax, Laslo

kakvi maloumni i sovinisticki komentari... fuj. Pa kako si Laslo do sada opstajao u Srbiji? Imam osecaj da si sado-mazo opredeljen u zivotu, jer volis sebe da povredjujes samom cinjenicom da zivis u Srbiji, a ne zelis da odes iz nje... ili nemas gde da odes?

rax, da je Srbija normalna drzava ti i tebi slicni bi odavno dobili trajnu zabranu boravka i ulaska u nju... samo, kanda je ludnica kod nas otkljucana...

Ja zaista ne znam sta hocete jos od ove drzave, a sto nemate? Ja znam da bi vi voleli da se granica pomeri malo na jug, ali nema potrebe za tim, samo uzmete pasos i predjete preko i mirna nasa Backa.
Laslo Odgovori
Za ma da:zasto smo ostali u Srbiji?Pogresili smo,sad vidim.Nadali smo se posle ratova devedesetih,nadali smo se petog oktobra a u meduvremenu prosle su godine.Ipak smo uvek smatrali da gde su grobovi nasih predaka tu bi trebalo da stvorimo jedan bolji zivot za nasu decu.Od pripadnika manjina 90 posto koji su vredeli otisli su, ostali su politicari i njima bliski.Ko su koji nesto vrede?Intelektualci,profesori, kulturna elita, koji bi nam pokazali put ka napretku.Kako sam opstao?Ne zahvaljujuci drzave to je sigurno.A sto se tice granica,ne znam kad ste bili u Evropi ali tamo granice u glavnom ne postoje (za postene i za one koji prihvataju pravila). A pomeranje? Ne verujem da ikom trebamo.Pitate sta nismo dobili od drzave,puno vaznije je sta nam sve drzava uzela, a za nabrajanje toga malo je 100 puta 300 karaktera.
ma da Odgovori
Laslo, u potpunosti se slazem sa vama kada kazete da je od pripadnika manjina 90% otislo koji su nesto vredeli. Zato ste vi ostali.
Eto, sada znate da ste pogresili i sta vas i dalje sprecava da odete?
Sto se granica tice... naravno da postoje, pogledajte kartu Evrope... ali ne geografsku...
Slazem se i sa time sto verujete da nikome ne trebate... mislim na vas licno i vama slicnim. Naravno da takvi ljudi nigde nisu pozeljni, koji huskaju i zveckaju "oruzjem" i kojima je najveca "vrlina" sovinizam i jedini problemi u zivotu ratni zlocini.
Na vase pitanje sta vam je drzava uzela odgovor je vrlo jednostavan... pa sve ono sto je uzela svakom gradjaninu - posao, plate, zdravlje, dostojanstven zivot, ali posto je vama najveci problem ratni zlocin, pretpostavljam da onda sve ostalo imate.

Molim vas podelite sa nama tu informaciju o beogradskim partijama. Koje su to partije? I ako postoje, kakve veze onda imaju sa Suboticom? Da li mislite da je SVM Suboticka partija? Da deluje samo u Subotici? Ili ce te mozda glasati za neku Cantavirsku ili Supljacku stranku...

Sovinisto!!! Fuj...
Laslo Odgovori
Za ma da:ostao sam zbog toga sto sam se nadao da ce situacija da se promeni a u meduvremenu godine su prosle, deca,skola, dakle ne mogu u mojim godinama sa nule da pocnem negde,verovatno nisam jedini koji je ovako prosao a i koreni me vežu za Vojvodinu.Sto se tice huskanja i zveckanja oruzjem verovatno vam je poznato da je sever Backe cuven po ovim stvarima pogotovo devedesetih.Ako ste bili u Subotici tih godina secate se ko je bacio bombu na Nepker ili na Katedralu.A ratni zlocin naravno da je problem ako neko ne odgovara za to sto je ucinio a jos i bude nagraden za to.Beogradske partije su sve te partije kojima je centrala u Beogradu i nije im na prvom mestu prosperitet Vojvodine naprimer LSV nije beogradska partija.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.