Komentara: 2
Pregleda: 3512

Svi uzorci "letnje poslastice" ispravni

05.08.2015. u 16:28h
Izvor: RTV Yueco
Sladoled, bilo poslastičarski ili onaj iz zamrzivača na gradskim ulicama, ovih dana je potpuno nezaobilazan u borbi protiv tropskih vrelina. Uprkos vrućinama koje mogu da dovedu do njegovog kvarenja, „ledene poslastice“ u subotičkim poslastičarnicama su potpuno bezbedne za konzumiranje, kažu u Veterinarskom institutu Subotica. Od početka sezone, na teritoriji Severnobačkog okruga ispitana su 54 uzorka sladoleda i kod svih je utvrđena ispravnost.
Svi uzorci "letnje poslastice" ispravni

Velikom broju sugrađana, sladoled je sinonim za poslastičarnicu „Pelivan“, koja u našem gradu postoji od 1923. godine. Dobar način pripreme ove ledene poslastice i odgovornost, prema rečima vlasnika poslastičarnice Ismaila Nezirovića, ključ su dugog opstanka.

Da bi sladoled bio bezbedan, njegov uzorak mora da ispuni kriterijume bezbednosti, kao i kriterijume pokazatelja higijene u procesu proizvodnje. Ukoliko se gledaju kriterijumi bezbednosti, kontrola podrazumeva ispunjavanje definisanih zahteva koje namirnica mora da zadovolji u prometu.

Od početka sezone, na teritoriji Severnobačkog okruga ispitana su 54 uzorka ove ledene poslastice.Kada su u pitanju kriterijumi bezbednosti, u laboratoriji Veterinarskog instituta ispitana su 24 uzorka sladoleda, kod kojih je utvrđeno odsustvo patogenih mikroorganizama.Prema kriterijumima higijene u procesu proizvodnje, ispitano je 30 uzoraka. Ovi uzorci su ispitani na koagulaza pozitivne stafilokoke i enterobakterije. Analiza je pokazala da su svi ispitani uzorci ispravni, te građani ne bi trebalo da brinu kada požele da konzumiraju ovu poslasticu.

U Veterinarskom institutu kažu da se kontrola u Severnobačkom okrugu sprovodi kontinuirano i da će se uzorci sladoleda u svim fazama procesa proizvodnje i prometa kontrolisati i u narednom periodu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3512
Povezane teme

pelivan

sladoled

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.