Komentara: 1
Pregleda: 982
Foto

Svetski dan zdravlja - potrebno razvijati univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom

07.04.2023. u 15:32h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom "Zdravlje za sve" obeležava se Svetski dan zdravlja i 75. rođendan Svetske zdravstvene organizacije. Pravo na zdravlje je osnovno ljudsko pravo i zato je neophodno razvijati univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom, poručuju lekari.
Svetski dan zdravlja - potrebno razvijati univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom

Obezbeđivanje pristupa zdravstvenim uslugama u skladu sa potrebama, nezavisno od finansijskih mogućnosti osobe i porodice, jedan je od ključnih ciljeva. Kako bi se to ostvarilo, između ostalog, potreban je i dovoljan broj zdravstvenih radnika.

- Godinama imamo problem i sa medicinskim sestrama i sa lekarima. Dakle, uvek imamo određeni deficit kako lekara u opštoj praksi u primarnom kontaktu, tako i specijalista.  Postoje određeni standardi koliko lekar opšte prakse treba da pokriva stanovništva, koliko pedijatar, stomatolog..., a ono što mi za sada znamo je da u mnogim oblastima nemamo dostignut standard - objašnjava dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Svetski dan zdravlja - potrebno razvijati univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitomZdravstvena zaštita predstavlja kombinaciju kolektivne i lične odgovornosti  za zdravlje, te lekari podsećaju da i sami građani mogu sprovoditi mere u cilju očuvanja i unapređenja sosptvenog zdravlja. Pod tim se misli na eliminaciju onih faktora rizika na koje možemo uticati.

Genetika, starost, pol su neki od faktora rizika na koje ne možemo uticati, ali postoje i oni faktori rizika koje možemo aktivno kontrolisati u pozitivnom pravcu. To su način ishrane, fizička aktivnost, neke navike i mentalni stavovi - ističe dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja - Najčešći faktori rizika su pušenje, visok krvni pritisak, visoke vrednosti masnoća u krvi, dijabetes,. gojaznost, fizička neaktivnost, emocionalni stres, loše navike u ishrani, te prekomerna konzumacija alkohola i zloupotreba psihoaktivnoh sustanci.

Svetski dan zdravlja - potrebno razvijati univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitomU brojnim akcijama unapređenja javnog zdravlja značajnu ulogu igra i organizacija Crvenog krsta Subotica koja pruža podršku, odnosno nosilac je akitvnosti koje su značajne za celokupnu populaciju,a posebno su značajni programi eduakcije i širenja svesti o dobrim i lošim navikama, kvalitetnim i štetnim pojavana među omladinom. Ova organizacija realizuje i kvizove znanja u kojima se mladi nadmeću u znanju iz različitih oblasti, među kojima je neki dan održana "Šta znaš o zdravlju?".

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom Svetskog dana zdravlja Obraćanje povodom Svetskog dana zdravlja Obraćanje povodom Svetskog dana zdravlja Obraćanje povodom Svetskog dana zdravlja Obraćanje povodom Svetskog dana zdravlja Obraćanje povodom Svetskog dana zdravlja Obraćanje povodom Svetskog dana zdravlja Obraćanje povodom Svetskog dana zdravlja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 982
Povezane teme

svetski dan zdravlja

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

zorica dragaš

crveni krst subotica

verica dronjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.