Komentara: 3
Pregleda: 1734

Svetski dan srca - bolesti srca glavni uzrok smrti u Srbiji

27.09.2023. u 15:24h
Izvor: Subotica.com
Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok umiranja u našoj zemlji. Tokom prošle godine, one su odnele 1438 života u našem okrugu. Ukoliko se ne budemo pridržavali opštih preporuka prevencije i kontrole bolesti srca, taj broj će samo još više rasti, upozoravaju stručnjaci.
Svetski dan srca - bolesti srca glavni uzrok smrti u Srbiji

Većina kardio-vaskularnih bolesti uzrokovana je faktorima rizika koji se u određenoj meri mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati (visok pritisak, visoke vrednosti holesterola, gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost, dijabetes), ali postoje i faktori rizika na koje se ne može uticati, kao što su pol, starost, bolesti srca u porodici (genetske predispozicije), i zbog toga je važno redovno kontrolisati zdravlje.  

 - Savet da sačuvate vaše srce jeste da budete mudri u izboru hrane i pića – izabrati vodu, nezaslađene sokove, zameniti slatkiše voćem kao zdravom alternativom, imati redovno 5 porcija voća i povrća u različitim formama, ograničiti unos pržene i prerađene hrane, time se smanjuje unos soli i šećera, praviti zdrave obroke kod kuće. Budite aktivni 30  minuta dnevno, svaki dan, 7 dana u nedelji. Recite „Ne!“ pušenju, jer prestankom pušenja poboljšavate kako svoje tako i zdravlje svojih najbližih – ističe Verica Dronjak iz Preventivnog centra Doma zdravlja Subotica.

Svetski dan srca - bolesti srca glavni uzrok smrti u Srbiji

U obeležavanje Svetskog dana srca uključio se i Crveni krst Subotice angažovanjem svojih volontera i saradnika, koji će deliti edukativni materijal u centru grada, i učestvovati u dvema akcijama. 

 - U četvrtak, 28. septembra, u periodu od 9 do 11 časova, održaće se zdravstvena akcija "Bazar zdravlja" u SRC "Prozivka" koja će biti posvećena prevenciji kardio-vaskularnih bolesti. U petak, 29. aeptembra, u prostorijama naše organizacije održaće se predavanje za učenike četvrtik razreda Ekonomske škole na temu "Faktori rizika i postupak kod iznenadnog srčanog zastoja" koje će održati Bojana Konovec, predsednik komisije za prvu pomoć Crvenog krsta Subotice, zajendo sa tručnim saradnicima koji će demonstrirati praktičnu primenu automatskog defibrilatora. Akcenat je na prevenciji kardio-vaskularnih bolesti i usvajanju zdravih životnih navika od najranijeg uzrasta - kaže Zoran Milovanović iz Crvenog krsta Subotice. 

Svetski dan srca - bolesti srca glavni uzrok smrti u Srbiji

Svetski dan srca obeležava se sva godine u poslednjoj nedelji septembra, a ovaj put će to biti 29. septembra, pod sloganom „Srcem upoznaj srce“. Cilj je da poruka stigne do što većeg broja ljudi, kako bi se ostvarilo što bolje kardio-vaskularno zdravlje. 

 - Globalni statistički pokazatelji ukazuju da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok obolevanja, umiranja i nesposobnosti. Sa učešćem od 52,8% odsto u svim uzrocima smrti, vodeći su uzrok umiranja u Severnobačkom okrugu. Akutni koronarni sindrom vodeći je zdravstveni problem – kaže dr Mirjana Dakić, iz Centra za promociju zdravlja ZZJZ Subotica.

Svetski dan srca - bolesti srca glavni uzrok smrti u Srbiji

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 1 dan
Komentara: 3
Pregleda: 1734
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

crveni krst

svetski dan srca

crveni krst subotica

zoran milovanović

verica dronjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.