• Pregleda: 3261

Svetski dan Roma

Svetski dan Roma

Delegaciju romske nacionalne zajednice povodom Svetskog dana Roma primili su gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, predsednik Skupštine grada Slavko Parać i članica GV zadužena za socijalna pitanja Maria Biači. Zajednički stav je da je u Subotici puno učinjeno na poboljšanju položaja Roma, ali da su problemi ove zajednici na polju obrazovanja, zdravstvene zaštite i zapošljavanja i dalje veliki.

Zbog načina života tek svaki 100. pripadnik romske nacionalne zajednice doživi 60. godinu. Prosečni životni vek Roma je 45 godina. Prema rečima predsednika Edukativnog centra Roma, Stevana Nikolića obrazovanje mora biti temelj za promenu.

Prema rečima pripadnika romske nacionalne zajednice, Subotica je lider u Srbiji u oblasti inkluzije Roma. Ipak, brojni problemi postoje u oblasti zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stanovanja, što je rezultat teške ekonomske situacije u kojoj se drušvo nalazi. Na današnjem sastanku dogovoreni su koraci koji bi trebalo da reše neke od problema.

Od 1999. godine u Subotici romska populacija uvećala se za 3, 5 do 4,5 hiljade pripadnika. Svetski dan Roma ustanovljen je 1971. godine na Prvom svetskom kongresu Roma u Londonu, kada je usvojeno ime naroda, a nešto kasnije i romska himna i zaštava, kao i jezička ravnopravnost svih romskih dijalekata.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.