Komentara: 3
Pregleda: 2371

Svetski dan borbe protiv hepatitisa

28.07.2017. u 16:56h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle godine u Severnobačkom okrugu registrovano je 8 novoobolelih od hepatitisa B, a od akutnog i hroničnog hepatitisa C 13 lica, rečeno je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hepatitisa. Lekari ističu da samo 20 odsto obolelih od hepatitisa prouzrokovanog C virusom zna da nosi ovaj virus, te ga nazivaju „tihi ubica“.
Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Oba virusa prenose se putem zaražene krvi, seksualnim putem, tetovažom, pedikirom, manikirom, pa je prema rečima lekara mogućnost inficiranja  velika. Retko, virusi mogu da se prenesu  sa inficirane majke na dete, tokom porođaja. Infekcija, prema rečima lekara, dovodi  do teških posledica tj. do oštećenja jetre.

- Seksualni put širenja virusa je dominantan naročito kada je reč o virusu hepatitisu B. Hepatitis B i C često dovode do hroničnog oštećenja jetre. Do hroničnog oštećenja jetre dolazi kada se virusi nalaze u organizmu nekoliko godina, tada  nastaje ciroza jetre. Kada se jetra izmeni, može da nastane i hepatocelularni karcinom.   Za hepatitis B i C možemo da kažemo da je to virusom izazvana  bolest, koja može da dovede do samog raka jetre  - kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Ciroza i karcinom jetre mogu biti posledica i drugih hepatitisa, koji nisu izazvani virusima, ali tada je moguće preventivno delovati, te sprečiti nastanak osnovnog oboljenja.

- Prevencija je posebno moguća kod hepatitisa, kojeg izaziva etanol iz alkohola, koji dovodi do fibroze, pa ciroze, a onda i raka jetre. To je veoma često u našem podneblju, što potvrđuju i podaci od prošle godine. Od nezaraznog hepatitisa u subotičkoj Opštoj bolnici  lečene su 82 osobe, od kojih 62 muškog i 20 ženskog pola. Od nezaraznog hepatitisa  kao osnovnog uzroka, umrlo je  ukupno 29 osoba, 24 muškog i 5 osoba ženskog pola - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijlne medicine u Zavodu za javno zdravlje.

Najblaži je hepatitis A, koji je u narodu poznat kao „žutica“ ili „bolest prljavih ruku“. Do infekcije dolazi konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode, pa se vodi kao najčešća bolest putnika. Najvažnije je što uvek ima akutni oblik, te ne dovodi do hronične bolesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2371
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

hepatitis

svetski dan borbe protiv hepatitisa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.