• Pregleda: 1361

Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Tokom prošle godine u Severnobačkom okrugu registrovano je 8 novoobolelih od hepatitisa B, a od akutnog i hroničnog hepatitisa C 13 lica, rečeno je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hepatitisa. Lekari ističu da samo 20 odsto obolelih od hepatitisa prouzrokovanog C virusom zna da nosi ovaj virus, te ga nazivaju „tihi ubica“.
Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Oba virusa prenose se putem zaražene krvi, seksualnim putem, tetovažom, pedikirom, manikirom, pa je prema rečima lekara mogućnost inficiranja  velika. Retko, virusi mogu da se prenesu  sa inficirane majke na dete, tokom porođaja. Infekcija, prema rečima lekara, dovodi  do teških posledica tj. do oštećenja jetre.

- Seksualni put širenja virusa je dominantan naročito kada je reč o virusu hepatitisu B. Hepatitis B i C često dovode do hroničnog oštećenja jetre. Do hroničnog oštećenja jetre dolazi kada se virusi nalaze u organizmu nekoliko godina, tada  nastaje ciroza jetre. Kada se jetra izmeni, može da nastane i hepatocelularni karcinom.   Za hepatitis B i C možemo da kažemo da je to virusom izazvana  bolest, koja može da dovede do samog raka jetre  - kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Ciroza i karcinom jetre mogu biti posledica i drugih hepatitisa, koji nisu izazvani virusima, ali tada je moguće preventivno delovati, te sprečiti nastanak osnovnog oboljenja.

- Prevencija je posebno moguća kod hepatitisa, kojeg izaziva etanol iz alkohola, koji dovodi do fibroze, pa ciroze, a onda i raka jetre. To je veoma često u našem podneblju, što potvrđuju i podaci od prošle godine. Od nezaraznog hepatitisa u subotičkoj Opštoj bolnici  lečene su 82 osobe, od kojih 62 muškog i 20 ženskog pola. Od nezaraznog hepatitisa  kao osnovnog uzroka, umrlo je  ukupno 29 osoba, 24 muškog i 5 osoba ženskog pola - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijlne medicine u Zavodu za javno zdravlje.

Najblaži je hepatitis A, koji je u narodu poznat kao „žutica“ ili „bolest prljavih ruku“. Do infekcije dolazi konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode, pa se vodi kao najčešća bolest putnika. Najvažnije je što uvek ima akutni oblik, te ne dovodi do hronične bolesti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
dule Odgovori
Mislim da bi mnogo interesantnije bilo da ste ovaj dan obeležili pisanjem o problemima sa kojima se susreću oboleli prilikom lečenja od ove opake bolesti. Najveći problem je što u Srbiji nedostsje adekvatna terapija za ovu bolest jer se savremeni lekovi koji se u svetu koriste nekoliko godina i koji dovode u 95% slučajeva do izlečenja ne nalaze na pozitivnoj listi a njihova kupovina je izuzetno skupa i košta od 10.000 do 20.000 eura (zavisno od dužine terapije). Kod nas ovu terapiju dobiju samo oni sretnici koji prođu Republičku komisiju za lekove ili koji budu "ubačeni" u neki od programa ispitivanja novih lekova.
AlwaysUltra Odgovori
Koliko razumem - jedna od razlika izmedju B i C je u tome sto se C prenosi iskljucivo putem krvi (najcesce dakle inficiranim iglama ili striktno analno-vaginalnim sexom koji dovodi do mikro krvarenja) , a B se prenosi i drugim izlucevinama te ga je lako pokupiti i manje invazivnim vrstama sexualnog odnosa.
Takodje se B teze leci od C.
robert Odgovori
za narkomaniju i seksualne odnose se zna....što se tiče ostalog....jednostavno jačajte svoj imuni sistem, trening, odmor, ishrana, voda....i nećeš dobiti nikakav virus ako prljavim rukama pojedeš neopranu jabuku....npr.....imuni sistem!!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.