Komentara: 4
Pregleda: 3293
Foto

Svetski dan bez duvana u znaku mladih

30.05.2020. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Svetski dan bez duvana ove godine u centar zbivanja postavlja mlade i njihovo uključivanje u borbu protiv taktika duvanskih i drugih industrija koje imaju za cilj privlačenje novih generacija korisnika. Ovim povodom, održaće se i vebinar na onlajn platformi "Zoom" u nedelju, 31. maja, koji organizuje Zavod za javno zdravlje Subotica sa brojnim partnerima.
Svetski dan bez duvana u znaku mladih

Decenijama unazad, duvanska industrija koristi vrlo agresivne i strateški dobro planirane kampanje kako bi se obratila i plasirala svoje proizvode mladima. Kako objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja, brojne su taktike kojima se duvanska industrija služi kako bi privukla nove korisnike, od upotrebe različitih ukusa, poput trešanja, žvakaćih guma i bombona u duvanskim i nikotinskim proizvodima, koji su privlačni mladima i doprinose potcenjivanju zdravstvenih rizika povezanih sa njihovom upotrebom, do atraktivnih i moderno dizajniranih proizvoda, a svakako najopasniji je sveprisutan marketing.

Svetski dan bez duvana u znaku mladih

- O tome najbolje govori podatak da duvanska industrija godišnje uloži 8 milijardi dolara na promociju duvanskih i nikotinskih proizvoda, odnosno oko 23 miliona dolara dnevno, a krajni cilj je da se zamene milioni ljudi koji svake godine umru od bolesti koje su povezane sa duvanom novim korisnicima - upozorava   dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja. - Svetska zdravstvena organizacija upozorava da ne postoje bezbedni duvanski proizvodi, bezbedan način i nivo korišćenja duvanskih proizvoda, kao ni siguran nivo izlaganja duvanskom dimu. Život bez duvana je jedini pravi izbor.

Štetno dejstvo duvana podjenako se ispoljava kod aktivnih i pasivnih pušača, kaže dr Ivana Đurović iz Službe za zdravstvenu zaštitu dece, ističući da upotreba duvana dovodi do višestrukog i dugotrajnog oštećenja zdravlja. Ono se može posmatrati od trudnoće, kada upotreba duvana dovodi do oštećenja krvnih sudova posteljice, čime se smanjuje dokot krvi i kiseonika do ploda, što dovodi do slabijeg rasta i razvoja ploda, a u pojedinim slučajevima i do prevremenog porođaja i mrtvorođenosti. Kasnije su ova deca sklonija alergijama, astmi, respiratornim infekcijama i upali uha, dok u pubertetu i kod adolescenata upotreba duvana štetno deluje na polne žlezde i lučenje polnih hormona. Tokom života oštećenje organa progresira, te može da dovede do hronične opstruktivne bolesti pluća, karcinoma pluća, usana, jezika, glasnih žica, jednjaka, želuca, bubrega, mokraćnih puteva i debelog creva. Nikotiv ubrzava i rad srca, a može da dovede i do aritmije, hipertenzije, akutnog koronarnog sindroma, infarkta mozga i krvarenja u mozgu, a nepovoljno utiče i na plodnost, smanjenjem broja spermatozoida i jajnih ćelija, dovodi do slabije erekcije ili potpune impotencije, kao i do oštećenja genetskog materijala. Pušenje narušava izgled kože, kose i noktiju i izaziva fizičku i psihičku zavisnost.

Svetski dan bez duvana u znaku mladih

- Važno je naglasiti da ukoliko osoba prestane da puši, već u narednih nekoliko dana nivo toksičnih materija u plućima znatno opada. U narednih nekoliko nedelja, zapaljenski proces disajnih puteva je manji, a ukoliko se konzumet dugoročno održi u toj apstinenciji, pogoršanje kod hronično obolelih biće svedeno na minimum, a životni vek osobe dugoročniji i kvalitetniji - ističe dr Đurović.

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvana, u nedelju, 31. maja, Zavod za javno zdravlje Subotica u saradnji sa brojnim partnerima organizuje vebinar pod nazivom "Zaštitimo mlade od manipulacije duvanske industrije i sprečimo upotrebu duvana i nikotina među mladima" na onlajn platformi "Zoom", s početkom u 10 časova. Kako je ove godine je fokus na zaštiti mladih, cilj vebinara je da se mladi upoznaju sa mitovima i manipulativnim marketinškim taktikama kojima se duvanska industrija služi kako bi ih privukla da postanu korisnici njenih proizvoda.

Svetski dan bez duvana u znaku mladih- Mladi vršnjački edukatori Crvenog krsta Subotice tokom cele godine sprovode razne edukacije u osnovnim i srednjim školama i na tim radionicama uvek razgovaramo o ovoj temi, koliko su bitne reklame i sponzorstva. Poruka mladima je da se edukuju i da shvate da je podizanje svesti o štetnosti duvana najbitnije, kao i usvajanje zdravih životnih navika. Naši volonteri će se priključiti vebinaru i mislim da će značajno dopineti da među svojm vršnjacima smanje broj onih koji bi koristili duvan u budućnosti, kao i onih koji ga trenutno koriste - poručuje Zoran Milanović, saradnik Crvenog krsta Subotice.

Program vebinara "Zaštitimo mlade od manipulacije duvanske industrije i sprečimo upotrebu duvana i nikotina među mladima"

  • 10:00 - 10:05h Predstavljanje vebinara i predavača, moderator dr Nada Kosić Bibić, Zavod za javno zdravlje Subotica;
  • 10:05 - 10:20h Kako duvanska industrija manipuliše mladima, dr Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja;
  • 10:20 - 10:30h Koliko mladi u Srbiji koriste duvanske i nikotinske proizvode, dr Biljana Kilibarda, šefica Kancelarije za prevenciju pušenja IZJZ Srbije "Dr Milan Jovanović Batut";
  • 10:30 - 10:40h Iskustva u radu sa mladima – primeri iz prakse, dr Snežana Ukropina, Institut za javno zdravlje Vojvodine i dr Nada Kosić Bibić, Zavod za javno zdravlje Subotica
  • 10:40 - 11:00h Razgovor sa mladima i odgovori na pitanja, svi učesnici i predavači.

Platformu "Zoom" putem koje će se održati vebinar možete skinuti sa ove adrese, a kako biste se uključili u program i pratili vebinar potrebno je da kliknete na ovaj link i upišete svoje ime i imejl adresu. Vebinar možete pratiti preko bilo kog računara, tableta ili mobilnog telefona, a vaša pitanja možete kucati u čet polje dok traje vebinar.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Najava obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Najava obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Najava obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Najava obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Najava obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Najava obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima Najava obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3293
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

duvanski dim

dan bez duvanskog dima

odvikavanje od cigareta

nada kosić bibić

dan borbe protiv duvanskog dima

crveni krst subotica

zoran milovanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.