Komentara: 1
Pregleda: 6471

Sveti Trifun i Valentin - Dan zaljubljenih

14.02.2012. u 19:51h
Izvor: RTV Yueco
Sveti Trifun i Valentin - Dan zaljubljenih

Danas se obeležava Sveti Trifun, koji slave pravoslavni vernici i Sveti Valentin, koji je deo zapadne tradicije. Oba praznika slave se kao zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana. Ovaj dan proslavljaju kako zaljubljeni, tako i vinogradari i vinari. Za vinogradare je ovo dan kada prvi put izlaze u vinograd da vide kako je loza prezimila, dok zaljubljeni parovi provode vreme zajedno uglavnom uz večeru, dok se neki odlučuju da baš na ovaj dan stupe u brak.

Svetog Trifuna slave vinogradari i vinari, ugostitelji i zanatlije, slave ga i neke srpske porodice kao svog zaštitnika, a kako je ovaj velikomučenik nastradao za hrišćansku veru, ne isključuje se njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti. Viteški vinski red na Hajdukovu osnovan je 2001. godine na ovaj dan što će danas svečano i obeležiti. Postoji i određeni ritual koji obavljaju vitezovi vina, i koji ponavljaju svake godine, a sve u cilju očuvanja vinove loze.

Sveti Valentin, odnosno Dan zaljubljenih nastao je još u starom Rimu kada je hrišćanstvo bila mlada religija. Tadašnji car Klaudije Prvi doneo je uredbu po kojoj je zabranio svim vojnicima da se vere i žene, iz razloga što neće hteti da se bore u njegovim ratovima. Tu uredbu su prihvatili i sveštenici, osim sveštenika Valentina, koji je krišom obavljao ceremonije venčanja. Iz tog razloga on je 14. februara pogubljen, ali ga je narod proglasio svecem. Mnogi Subotičani i danas proslavljaju ovaj dan. Prethodnih godina, bilo je dosta sklapanja brakova na ovaj dan, pogotovo 2004. i 2009. godine, kada je bilo 10 venčanja tokom dana. Danas, 14. februara, zakazano je svega jedno venčanje.

Sve u svemu bili vi vinari, vinogradari, ili samo zaljubljeni, na današnji dan je najbolje da iskombinujete dve kombinacije. Sa voljenom osobom popijte po čašu vina, ali se držite izreke srpskih vinara: “Kao i u životu, i u vinu valja biti umeren, a preporučena količina je samo ona koju primereno možete da ponesete. I zato pijte malo, pijte dobro...”
Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 6471
Povezane teme

sveti trifun

dan zaljubljenih

sveti valentin

valentines day

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.