Komentara: 5
Pregleda: 3675
Foto

Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

04.04.2017. u 01:42h
Izvor: Subotica.com
Besedom namesnika subotičkog, oca Miodraga Šipke u Zadužbini Dušana Radića svečano je otvorena 25. po redu Nedelja pravoslavlja.
Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

Po blagoslovu vladike bačkog Irineja, otac Miodrag Šipka je pozvao sve građane da uoči Vaskrsa, dođu na književne tribine, duhovne večeri i istorijska predavanja koja će tokom ove nedelje biti organizovana  u SKC "Sveti Sava".

- Kao što svi vrlo dobro znate pored Svetosavske nedelje, Nedelja pravoslavlja je centralna manifestacija u životu i radu SKC "Sveti Sava". Kao i svih prethodnih godina tokom dve i po decenije, program Nedelje pravoslavlja  pažljivo je pripreman i predstavlja našto što je najbolje, što naša duhovnost i kultura ima.  Siguran sam da ćemo  i mi  na otvaranju,  kao i svi koji će narednih sedam dana dolaziti, imati mnogo toga da vide i nauče - ovim rečima je namesnik subotički otac Miodrag Šipka otvorio manifestaciju, podsećajući da ona svake godine okuplja eminente kulturne stvaraoce.

Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

Manifestacija je otvorena izložbom "Savremena pravoslavna slika", koju su priredili Dušan Milovanović, istoričar umetnosti i Rajko Karišić, umetnički fotograf. Izložbom su obuhvaćena dela 29 autora  savremene likovne scene, koja je prema rečima Milovanovića,  iako prebogata  nažalost, nepravedno zapostavljena.

- Ovo predstavljanje tridesetak umetnika, različitih opredeljenj,a ali istovetnih usmerenja treba posmatrati kao pokušaj mali da se ukaže na ogroman vrt sklonjen od pogleda, u kome najlepši cvetovi bujaju. I gotovo da je pokazana čitava lepeza mogućnosti, koje pravoslavlje u svojoj biti nosi i sadrži. Rajko Karišić je pokrenuo ovu akciju posle zadrške od možda desetak godina,  kada se ništa nije radilo na ovom polju. Prosto je želeo da osveži pamćenje u odnosu na ovo što je veličanstveno, dobro, blago, lepo, a nekako prolazi mimo naših očiju. Srpska pravoslavna umetnost je neverovatno bogata, ali nažalost marginalizovana. Nadamo se da će u nekom narednom sazivu biti pedesetak autora. Moja procena, pošto sam se ja ovim bavio ozbiljno pre dvadesetak godina,  je da na ovom polju ima oko 1.500 akademski obrazovnih autora i entuzijasta koji delaju. U ovom odabiru nedostaje više disciplina u kojima se umetnici ogledaju, ali ovo predstavljenje treba razumeti tek kao jedan od prvih pokušaja da se obrati veća pažnja na ovu umetnost, zaista u daleki zapećak zaturenu. Dovoljno je istaći da se ovde nalazi više remek dela, a da su sva ostala veoma korektno realizovana - kaže Dušan Milovanović.

Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

Veče je uveličalo i pojanje Mešovitog hora SKC, pod dirigentskom upravom profesora Veselina Jevtića.

Sutra će od 19 časova na programu biti književna tribina, kada će biti predstavljena knjiga "Istorija na delu", koju je pripremila dr Jelena Popov, istoričarka i supruga pokojnog akademika Čedomira Popova.

Izvor: Subotica.com
Nedelja pravoslavlja: Izložba "Savremena pravoslavna slika" i nastup Mešovitog hora "Sveti Sava" Nedelja pravoslavlja: Izložba "Savremena pravoslavna slika" i nastup Mešovitog hora "Sveti Sava" Nedelja pravoslavlja: Izložba "Savremena pravoslavna slika" i nastup Mešovitog hora "Sveti Sava" Nedelja pravoslavlja: Izložba "Savremena pravoslavna slika" i nastup Mešovitog hora "Sveti Sava" Nedelja pravoslavlja: Izložba "Savremena pravoslavna slika" i nastup Mešovitog hora "Sveti Sava" Nedelja pravoslavlja: Izložba "Savremena pravoslavna slika" i nastup Mešovitog hora "Sveti Sava" Nedelja pravoslavlja: Izložba "Savremena pravoslavna slika" i nastup Mešovitog hora "Sveti Sava" Nedelja pravoslavlja: Izložba "Savremena pravoslavna slika" i nastup Mešovitog hora "Sveti Sava"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3675

Povezana dešavanja

Povezane teme

srpski kulturni centar

nedelja pravoslavlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.