• Pregleda: 4534

Svečano otvaranje četvrte Koncertne sezone

Svečano otvaranje četvrte po redu Koncertne sezone Subotice biće održano 28. februara 2015. godine u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova. Festival FEMUS, kao i prethodnih, otvara novu koncertnu godinu Udruženja Electe, ali i Subotice, jednog od gradova sa najdužom muzičkom tradicijom u regionu.
Svečano otvaranje četvrte Koncertne sezone

Koncertni program 28. februara će izvesti duo oboa-klavir u sastavu Sanja Romić i Nataša Srdić-Jahn. One će pred subotičkom publikom izvesti dela francuskih, nemačkih, mađarskih i srpskih kompozitora 19, 20. i 21. veka; Masenea, Šumana, Ravela, Bartoka i Grgina.

Na završnom koncertu festivala FEMUS 2015, koji će biti održan 1. marta, subotičkoj publici predstaviće se najbolji mladi umetnici, nosioci laureata, a žiri će izabrati prvo, drugo i treće mesto festivala. Osim nagrada za takmičare, stručni žiri će dodeliti nagrade najboljim pedagozima i najboljim korepetitorima.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se pridruže i prisustvuju svim sadržajima u sklopu petog festivala FEMUS. Ulaz na koncerte, kao i na FEMUS 2015 je slobodan. 

Sanja Romić je muzičko obrazovanje započela u klasi prof. Žužane Egić u Novom Sadu. U gimnaziji i srednjoj muzičkoj školi, koje uporedo pohađa, maturira 1998. sa odličnim ocenama i upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Gabora Dieneša i Vladimira Puškaša. Kao stipendista »Šoroš« fondacije, studije nastavlja 1999. na Akademiji »List Ferenc« u Budimpešti, u klasi prof. Petera Pongraca i Gabora Dieneša, gde sa počastima diplomira i magistrira 2004. godine. 2004/2005. godine se usavršava na »Mocarteumu« u Salzburgu, u klasi renomiranog oboiste i profesora, Štefana Šiliija (Bavarski Radio orkestar, Minhen). Kao solista je nastupala sa Erdody orkestrom u Mađarskoj, Salzburškom kamernom filharmonijom u Nemačkoj, orkestrom Slovenske vojske u Ljubljani, Zagrebačkim solistima, Beogradskom filharmonijom. Aktivna je u delovanju kamernog orkestra »Academia ArsMusicae« iz Klagenfurta, član je ansambla za modernu muziku »Gradilište« iz Srbije, stalni je saradnik duvačkog kvinteta »Ventus« iz Salzburga. Osnivač je i Kulturnog društva »Kvintart« u Novom mestu (Slovenija), u okviru koga deluje duvački kvintet »Quintologia« (Kvintologija), kao i drugi različiti sastavi za kamernu muziku. Od 2005-2009. je bila solo-oboistkinja SNG opere i baleta u Ljubljani. Od marta 2011. deluje kao solo-oboistkinja Beogradske filharmonije.

Nataša Srdić-Jahn rođena 1981. godine u Beogradu, završila je nižu i srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u klasi Prof. Lidije Gvozdanović i Prof. Milene Apić. Diplomirala je na Hochschule für Musik „Franz Liszt“ u Weimaru u klasi Frank-Immo Zichnera nakon studija na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi Prof. Rite Kinke. Godine 2009. je uspešno sa najvišom ocenom završila i postdiplomske studije kamerne muzike u Weimaru, u klasama Prof. Ulrich Beetza i Birgit Erichson (ABEEG Trio), i Prof. Larisse Kondratjewe. Dobitnik je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pored solističkih i kamernih koncerata u zemlji i u inostranstvu, Nataša Srdić-Jahn je već godinama osnivač i član više ansambala moderne muzike u Srbiji i Nemačkoj, sa kojima redovno drži koncerte kako u Nemačkoj i Srbiji tako i drugim zemljama (Italija,  Slovenija, Ekvador, Liban, itd.). Na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu zaposlena je od 2009. godine kao viši stručni saradnik – korepetitor.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Johana Odgovori
Mislim da je red da pocnete da dovodite nekog koga narod boli a svi znamo da narod 95% slusa narodnu dokle ce te favorizovati nesto sto niko ne slusa..,
Vi ste bas urbani? Barokni stil furate ili sta?
Manite se filharmonije dajte neko veselje da usreci makar na sat dva ove tuzne narodnosti...
... Odgovori
Da li ti cujes sebe,dokle narod lazno da se raduje,za to imas kafanu pa idi tamo pa se raduj kolko hoces,ova drzava apsolutno ne podrzava mlade umetnike ,a organizacija electa se trudi da dovede najeminentnije umetnike iz nase drzave i inostranstva i to jos ulaz za dzabe!!!!
Astipe Odgovori
Tri tackice a koje to mlade umetnike? Sve sami narkici meni je zao zbog toga... Svi se navukli na teze droge i utripovali se da su umetnici...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.